Het Westen is niks, behalve wat er te koop is dan

ERDAL BALCI

Als in een land het regime verandert, dan veranderen ook de idolen van het volk. Ook in Turkije gaan degenen die voorheen op veel bewondering van gewone mensen konden rekenen op de schop. En aan de dode en levende nieuwe helden kun je zien hoe de toekomst van het land eruit gaat zien.

In het nieuwe Turkije van president Tayyip Erdogan moeten de Turken figuren gaan aanbidden die bij de nieuwe islamistische tijdgeest passen. Turken die generaties lang op een flinterdun touw tussen bewondering en een minderwaardigheidscomplex jegens het Westen balanceerden, hebben het nu dankzij Erdogan een stuk makkelijker gekregen. De leiding van het land maakt namelijk overuren om hen nieuwe helden aan te reiken die ze kunnen vereren.

Zo kwam de Turkse president onlangs met het verhaal dat de echte ontdekkers van Amerika moslimzeevaarders waren. En die reis van de islamieten vond wel een paar eeuwen eerder plaats dan die van 'loser' Columbus. Bovendien waren de mohammedaanse avonturiers zo vroom dat ze onderweg naar Amerika op Cuba pauze namen om er een moskee neer te zetten.

Voortaan moeten de Turkse kinderen van hun president ook het dode Ottomaans leren opdat ze beter kunnen begrijpen wat voor heldendaden hun voorouders hebben verricht. Kortom, Edison is met lamp en al uit, in de nieuwe tijd gaat men hier bijvoorbeeld een mythische figuur vereren die met zelfgemaakte vleugels vanuit de Galata-toren in Istanbul naar de overkant van de Bosporus zou zijn gevlogen. En dat zoiets natuurkundig onmogelijk is, daar zwijgt men liever over. Het motto is nu eenmaal: nieuwe tijden, nieuwe helden.

De Turken beschikken ook over levende helden die het volk ruim voorzien van een gevoel van superioriteit jegens het verachtelijke Westen. Een van hen is de immens populaire imam Cubbeli Ahmet.

Deze imam maakte kort geleden in een preek korte metten met het Europese ruimteproject dat eindigde met de landing van de ruimtesonde Rosetta op een komeet, een reis die tien jaar heeft geduurd.

Cubbeli Ahmet stelde dat de heidenen stuk voor stuk achterlijk zijn. "Het staat toch in de Koran beschreven hoe de ruimte er uit ziet... Bespaar je die miljarden euro's, zou ik willen zeggen. Geef mij 100.000 dollar, dan leg ik jullie exact uit hoe het heelal eruit ziet."

De toehoorders van de imam vermaakten zich kostelijk met die domme, geldverkwistende Europeanen.

Wie kan er iets op tegen hebben dat de Turken voortaan hun eigen mensen adoreren? Het wrange is echter dat de voormannen van dit initiatief hun privéjets, hun ultraluxe auto's, hun mooie pakken, hun dure horloges en al het andere uit dat verachtelijke Westen laten brengen. Zelfs de imam kan zijn stem aan het enthousiaste gevolg enkel door middel van een microfoon laten horen, ook een uitvinding van 'de heidenen'.

En wat betreft de gewone mensen die meegaan in de trend; wegens persoonlijke omstandigheden ben ik de laatste dagen veel in het ziekenhuis. Daar kom je regelmatig in contact met de Erdogan-stemmers. Die maken geen geheim van hun antipathie jegens het Westen. Maar dat de medicijnen waar ze beter van worden ook uit dat Westen komen, daar zwijgt men liever ook over.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden