Het weren van kansarmen helpt

Rotterdam voert omstreden wet uit die wijken van de ondergang moet redden

'Als je de kern van een probleem te pakken hebt, kun je er meestal daadwerkelijk iets aan doen", meent Marco Pastors (46), de topambtenaar die in Rotterdam-Zuid de daar soms letterlijk vastgeroeste, sociaal-arme wijken moet laten herleven.

Voor Pastors, het gemeentebestuur van Rotterdam - waarvan hij begin dit jaar afscheid nam - en het overgrote, goedwillende deel van de 200.000 bewoners van 'Zuid' helpen telkens 'alle beetjes'. Alleen al hierom werd zes jaar geleden de 'Rotterdamwet' (officieel de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek) als een probaat middel gezien om de meest problematische wijken iets vooruit te helpen. Het voelde zoals het gebruik van een rollator moet voelen. Enerzijds kun je er als hulpmiddel mee uit de voeten. Anderzijds herinnert het gebruik ervan voortdurend aan niet licht te verhelpen beperkingen.

Het weren van kansarme nieuwkomers in de 'focuswijken' van Rotterdam is zo'n beperking. Het is bepaald onaangenaam als bestuurders 'nee' verkopen tegen een categorie mensen die zonder pretenties in alle redelijkheid juist voor deze wijken kiezen. Tegelijkertijd heeft de maatregel vanuit grootstedelijk denken voordeel gebracht. Door het stellen van inkomenseisen aan potentiële bewoners kunnen de slechtste wijken van Nederland sociaal en economisch eenvoudigweg niet nog meer kelderen, is de redenering.

De sinds enkele jaren toenemende instroom van Oost-Europese arbeidsmigranten in Rotterdam-Zuid doet afbreuk aan de heropbouw. Dat ligt niet aan deze nieuwe lichting, maar aan huisjesmelkers en woekeraars die de Polen en Bulgaren in omgebouwde kamertjes illegaal wegstoppen en ze daarvoor nog huur laten betalen ook. Het is een van de redenen waarom nu wordt bestudeerd of en hoe aan de Oost-Europese instroom, in ieders belang, een einde kan worden gemaakt. Bij voorbaat is dat omstreden: het weren van bevolkingsgroepen uit bepaalde wijken van een relatief arme stad levert een stevig maatschappelijk debat op.

Een onlangs voltooide evaluatie heeft aangetoond dat landelijk heel terughoudend wordt omgegaan met de Rotterdamwet. Buiten de kans- arme zones in Rotterdam-Zuid wordt die nauwelijks toegepast. Dat minister Spies van binnenlandse zaken deze week bereid bleek om de wet te verruimen en hiermee Rotterdam meer speelruimte gunt om nadere, noodzakelijk gebleken maatregelen door te voeren, bevestigt opnieuw de ernst van de problemen op de linker Maasoever.

Pastors en het Rotterdamse stadsbestuur zijn tegen deze achtergrond tevreden met de beoogde maatregelen van Spies. "De Rotterdamwet is handig om de grootschalige problemen in Zuid, de vele ongewenste verschijnselen, met extra instrumenten aan te pakken", ervaart de topambtenaar. Voor hem zijn de extreme schooluitval en hoge aantallen uitkeringsgerechtigden ultieme noodsignalen die om nog meer maatwerk vragen.

Jongeren moeten op school een vak leren en voor dwarsliggers, voortijdige uitvallers, moet gelden dat zij tot hun 23ste in de tang genomen worden. Desnoods letterlijk met de haren naar het klaslokaal gesleept. Hetzelfde verhaal voor het terugdringen van het aantal bewoners met een uitkering, in sommige van de somberste wijken 22 procent van de beroepsbevolking. Een weerbarstige materie. Zoveel is zeker, omdat het sturen van Rotterdamse werklozen naar kassen in het Westland tot dusver weinig succesvol is. Maar opgeven is geen optie, weten Spies, Pastors en de 'Coolsingel'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden