Het wereldnieuws raakte onze identiteit in 2015

Er zijn momenten dat je zo stil achter je computer zit na te denken dat het licht in je kamer uitvalt. Mijn voorganger Willem Schoonen schreef al over deze bewegingsmelder in de kamer van de hoofdredacteur. Gisteren overkwam het mij toen ik zat te mijmeren over de grote internationale nieuwsontwikkelingen dit jaar, waarvan de gevolgen tot de kleinste Nederlandse dorpen merkbaar zijn geweest en die de krant vrijwel dagelijks hebben beziggehouden.

Het vraagstuk wie wij zijn - onze identiteit - bleek dit jaar opnieuw sterk verweven met gebeurtenissen die ergens ver weg hebben plaatsgevonden. Het lijkt al weer een beetje weggezonken maar dit jaar was er toch ook weer serieuze vrees dat Griekenland de eurozone zou moeten verlaten met alle - onbekende - gevolgen van dien. De euro, de vluchtelingencrisis en de ontwikkelingen in Oekraïne hebben ons dit jaar geconfronteerd met vragen over onze identiteit, onze waarden en onze plek in Europa. Die vragen zullen ons het komend jaar blijven uitdagen.

Twee collega's, George Marlet en Antoine Verbij, stierven dit jaar in het harnas. In de dagelijkse race om de deadline te halen wil de herinnering aan deze twee markante collega's weleens vervagen. Je denkt aan collega's die met pensioen zijn gegaan, zoals voedselexpert Kees de Vré, arabist Eildert Mulder en Dora Jansen, de 'oermoeder van de redactie', zoals zij deze week werd genoemd in een afscheidskrant die ter gelegenheid van haar vertrek werd samengesteld.

Bij zo'n moment van contemplatie achter je computer, waarbij het licht zo nu en dan uitvalt, zou je sentimenteel kunnen worden. Tegelijkertijd is er het rustgevende besef dat nieuwe generaties talentvolle, geïnspireerde collega's het stokje hebben overgenomen om deze krant, met een sterk eigen karaker, elke dag weer te maken. In dit perspectief kan worden gemeld dat de krant er goed voor staat. De Trouw-oplage bedraagt nu zo'n 107.000 exemplaren per dag, een groei van 6 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Met name diverse vormen van digitale abonnementen groeiden, maar ook - heel bijzonder - de papieren krant (1 procent).

Ik meld deze cijfers mede op een oud verzoek van een betrokken lezer, Rik Laernoes. Die schreef me eerder dit jaar dat we niet zo bescheiden moesten zijn over onze prestaties. Maar voor het leveren van prestaties is behoud van kwaliteit nodig. Om die te garanderen hebben we afgelopen jaar intern de controle op kwaliteit en bronnen fors aangescherpt, en onder meer ook een ombudsman aangesteld. Zoals u gemerkt heeft, is collega Adri Vermaat in die functie benoemd. Ook hebben we voor komend jaar veel plannen: voor nieuwe onderzoeksprojecten, voor speciale bijlagen die we willen maken, voor een opfrissing in de opmaak van de nieuwskrant en de Verdieping, en vooral ook met veel extra aandacht voor een betere presentatie van Trouw online.

In de afgelopen dagen hebben de diverse redacties flink doorgewerkt om de speciale bijlagen voor de feestdagen te maken. Vandaag blikt de Verdieping terug op het afgelopen jaar, waarbij onze 'identiteit onder de kaasstolp' van diverse kanten beschreven wordt. Volgende week donderdag verschijnt een bijzondere kerstbijlage, een gezamenlijk initiatief van de Verdieping, Letter & Geest en Tijd. Deze bijlage vergelijkt 2015 met het jaar 2000, slechts vijftien jaar geleden maar gezien alle ontwikkelingen ondenkbaar ver weg.

Ik wens u prettige en inspirerende feestdagen toe.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden