Het wereldberoemde konijn heeft een stel nieuwe jurken

Het kan haast niemand zijn ontgaan dat Nijntje, het wereldberoemde konijn van Dick Bruna, dit jaar haar zestigste verjaardag viert. Op diverse plaatsen in het land, onder meer op Schiphol, dook ze de afgelopen maanden ook meer dan levensgroot op. Vijfenveertig van die 1.80 meter grote beelden stonden er in Nederland, en nog eens vijftien in Japan. Ook daar is Nijntje, onder de naam 'Miffy', razend populair.

Bijzonder aan deze beelden is dat ze 'aangekleed' zijn door kunstenaars uit Nederland en Japan. Onder meer Piet Paris, Bas Kosters, Carli Hermès, Mattijs van Bergen en Inez van Lamsweerde en Vinoodh Matadin deden mee aan deze Nijntje Art Parade. Initiatiefnemers waren Mercis, de uitgever van de Nijntjesboeken, en retailspecialist World of Delights.

Vorige week zijn de meeste beelden geveild, de opbrengst gaat naar onderwijsprojecten van Unicef. Het Centraal Museum in Utrecht heeft er ook twee gekocht. In het museum spelen Bruna en Nijnje een prominente rol. Bruna heeft altijd gewerkt in deze stad. Zijn atelier met complete inventaris heeft hij onlangs overgedragen aan het Centraal Museum.

Het ene beeld van Nijntje is een creatie van ontwerper Richard Hutten. Van welke kant je er ook naar kijkt, het konijn kijkt je altijd recht aan. Het andere is van mode-illustrator Piet Paris, die Nijntje in een feestjurk heeft gestoken. "Handwerk, met krachtige lijnen en heldere kleurvlakken. De link met Dick Bruna is overduidelijk", zegt directeur Edwin Jacobs van het Centraal Museum.

De aankoop sluit mooi aan op de collectie van het museum, waarin niet alleen Bruna en Nijntje maar ook Hutten en Paris al waren vertegenwoordigd. Het museum gaat de beelden permanent opstellen.

Naast deze twee exemplaren verschijnen er nog drie beelden in het straatbeeld van Utrecht. Die zijn aangekocht via een crowdfundingsactie van ondernemers en particulieren.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden