Het werd een echt Hollands feestje

Was het 'Correspondents' Dinner' geschikt voor tv? Met andere woorden: was het leuk? En dan niet alleen voor de incrowd, maar ook voor de doorsnee-kijker? En: Mogen parlementaire pers en Binnenhof voor het oog der natie zo dicht tegen elkaar kruipen, ook al nemen ze elkaar op de hak? Jazeker mag dat, mits niet vaker dan één keer per jaar. Journalisten en politici zijn geen robots en zitten buiten de camera ook vaak genoeg met elkaar te borrelen, dus waarom zou je daar schimmig over doen? Dat de uitgenodigde pers nu ineens niet meer kritisch zou kunnen zijn over premier Rutte, lijkt me onzin.

Vermakelijk was het zeker. Rutte is een geboren causeur, zijn grappen waren raak. Eerlijk gezegd vond ik hem amusanter dan Dolf Jansen. Het hardst heb ik gelachen om: "Veel journalisten zeggen dat ik geen visie heb. Dat zie ik niet." Beginnen met zelfspot, daarna hard toeslaan, was het advies van beroepskomiek Andrew Moskos in 'EenVandaag'. Precies wat Rutte deed. Gek genoeg vertelde de nieuwsrubriek er niet bij dat Moskos de premier had geholpen bij zijn conference. Staatsgeheim?

Voor de zekerheid meldde de Rijksvoorlichtingsdienst: "Rutte betaalt zijn komieken uit eigen zak." De RVD had het er maar druk mee: Halina Reijn zit niet naast Rutte, omdat Rutte dat wil, zoals Halina tegen Matthijs zei, nee Halina zit naast Rutte omdat Twan dat wil. Ja, het was Holland op z'n smalst daar in de Beurs van Berlage. In meerdere opzichten. Herman Pleij, een van de gasten, beklaagde zich na afloop over 'dominee' Jansen.

Voor het publiek geen probleem. Het live-diner, door Twan Huys (NTR) geïmporteerd uit de VS, was het best bekeken programma: 2,7 miljoen kijkers. Helaas was geen van hen present bij Eva Jinek (zoals u weet wordt alles op tv voor- en nabeschouwd: van voetbal tot weer, van IS tot cabaret), waar alleen maar weer tv-sterren zaten. Nu werd het Hilversum op de vierkante millimeter: eerst Jort naast Jinek in Berlage, daarna Jort naast Jinek in 'Jinek'.

Dominique van der Heyde leek de enige aan Jineks tafel met een bewustzijn dat verder reikte dan het Mediapark. Vereisten sommige grappen niet te veel voorkennis van de kijker, vroeg ze zich af? Zoals die over politiek verslaggever Xander van der Wulp. "Je moet dan wel weten dat Xanders vader directeur was van de RVD." Persoonlijk betwijfel ik of de Trouw-lezer, toch geen roddelfan, het geintje over Max-baas Jan Slagter begreep. "De dochter van Jan Marijnissen krijgt mediatraining van Max." Slagter liet na afloop via het ANP weten dat hij de grap niet kon waarderen.

Dat was wel te zien ook. Met uitgestreken gezicht hoorde hij de bak aan. Ongeveer zoals Donald Trump toen die te verstaan kreeg dat hij makkelijk een vicepresident zou kunnen kiezen uit zijn eigen Miss USA-harem. Dat was tijdens het 'Correspondents' Dinner' in Amerika.

Het is de vraag of het diner hier, zoals in de VS, een jaarlijkse traditie zal worden. Zie je de beelden, dan valt toch weer op hoe mediageniek Amerikanen zijn. Reagan, Bush, Clinton, Obama, allen hebben een hoog entertainmentgehalte. Bij Nederlandse politici is dat anders. Rutte heeft het, maar wat als hij straks geen premier meer is? Krijgen we dan een conference van Hans Spekman?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden