Het werd Blatter toch te heet

Fifa-voorzitter kondigt zeer verrassend vertrek aan, vier dagen na zijn herverkiezing

Nooit was hij op corruptie betrapt, en voorlopig is dat officieel nog steeds zo, maar de grond is Sepp Blatter toch te heet onder de voeten geworden. Had ook hij dan toch de arm van justitie te vrezen, of was het de druk van de voetbalwereld, zoals hij zelf in algemene termen zei? Het ligt nog verscholen in de toekomst, de toekomst met een nieuwe voorman van het wereldvoetbal.

Ongekend verrassend, en slechts vier dagen na zijn herverkiezing, trad Blatter gisteren terug als voorzitter van de onder zijn lange bewind, sinds 1998, door corruptieschandalen en -verdenkingen besmeurde wereldvoetbalbond Fifa. "Hoewel ik een nieuw mandaat heb gekregen, voel ik niet dat ik de steun heb van de hele voetbalwereld, van fans, spelers en clubs", zei Blatter.

Zijn beslissing werd met gejuich ontvangen in het kamp van Michel Platini, de voorzitter van de Europese voetbalunie Uefa, die vergeefs een front tegen Blatter had pogen te vormen. Maar of nu voor Platini de weg vrijkomt, is nog niet gezegd. Dat grote landen als Frankrijk en Spanje afgelopen vrijdag op Blatter stemden (net als veel Oost-Europese landen), toonde de verdeeldheid in Europa. Bovendien maakte Platini geen sterke indruk door na een campagne waarin KNVB-voorzitter Michael van Praag en oud-voetballer Luis Figo moesten afhaken, een kansloze tegenkandidaat naar voren te schuiven: prins Ali bin al-Hussein.

Blatter blijft in functie tot zijn opvolger is gekozen. Dat moet gebeuren op een buitengewoon congres dat minimaal vier maanden na de voorgaande verkiezing moet plaatsvinden. De verwachting is dat het tussen december en maart wordt gehouden. In de tussentijd kan Blatter zich in de coulissen nog laten gelden. Hoe pijnlijk zijn aftocht mag zijn, hij treedt óók terug in de wetenschap dat met zijn verkiezingszege (met bijna tweederde van de stemmen) de verhoudingen nog eens krachtig zijn vastgelegd in de voetbalwereld, waarin Blatter van oudsher vooral in Afrika, Azië en Zuid-Amerika breed werd gesteund.

Na de FBI-inval van vorige week, waarbij zeven Fifa-officials waren opgepakt, berichtte The New York Times gisteren over een verdachte transactie van tien miljoen dollar. Dat bedrag zou door Jérôme Valcke, secretaris-generaal van de Fifa en rechterhand van Blatter, in opdracht van de Zuid-Afrikaanse voetbalbond (organisator van het WK 2010) zijn betaald aan Jack Warner, oud-vicevoorzitter van de Fifa en een van de FBI-verdachten. De Fifa ontkende aanvankelijk, maar enkele uren later kondigde Blatter zijn vertrek aan.

"De Fifa heeft herstructurering nodig", zei Blatter, zoals hij na schandalen steevast met de mond interne reiniging had bepleit. Nog één keer betrok hij zijn bekende verdedigingslinie: de al dan niet frauderende officials waren als leden van het uitvoerend comité van de Fifa door de bonden gekozen, niet door hem; hij kon ze niet controleren. Blatter stelde voor het comité te verkleinen en de leden ervan te laten kiezen en op integriteit te laten toetsen door het congres van de Fifa.

Ook dat leek sluw doordacht. Blatter deed een stap terug met een advies waar weinig op aan te merken viel - behalve natuurlijk dat hij er eerder mee had kunnen komen. Maar hij zou nog ruimte genoeg kunnen hebben om zijn grote blok in de voetbalwereld met op papier zinnige suggesties op pad te sturen, en daarmee zijn tegenstanders te frustreren. "Ik vergeef wel, maar vergeet niet", zei Blatter vorige week over de oppositie van Platini. Dat zou ook voor 'zijn' landen kunnen gelden, met het sentiment dat Blatter slachtoffer van een complot is geworden.

Alom ontsproot gisteren dan toch in het westen van Europa de hoop dat de Fifa alsnog kan worden opgeschoond. Maar zo ver is het nog niet. Niet alleen omdat Europa zich eerst zal moeten zien te verenigen, maar ook omdat met Sepp Blatter een opponent wijkt die nog altijd in staat moet worden geacht in zijn nederlaag anderen niet te laten winnen.

Vandaag 5

Meer nieuws

Van Praag weet nog niet of hij zich opnieuw verkiesbaar stelt

Michael van Praag noemde het vertrek van Blatter heel mooi nieuws. De voorzitter van de KNVB weet nog niet of hij zich ook verkiesbaar stelt bij de nieuwe verkiezing. "Aankomend weekeinde ga ik eerst naar de bestuursvergadering van de Uefa in Berlijn. Daar zal ik praten met andere betrokkenen. Dan ga ik me beraden over mijn plannen", zei Van Praag.

Hij stelde zich eerder kandidaat voor het voorzitterschap, maar trok zich vlak voor de verkiezing terug om de Jordaanse uitdager Ali bin al-Hussein te steunen. Maar die redde het niet tegen Blatter. "Ik wilde verandering voor de Fifa. Misschien is dit een hele grote stap in de goede richting", twitterde Van Praag. "Laten we het waarmaken, voetbal voor iedereen."

Bert van Oostveen is ook blij met het aftreden. "Na de teleurstelling van vrijdag is dit goed nieuws voor het voetbal", liet de directeur van de KNVB op Twitter weten. De KNVB is altijd fel tegenstander geweest van de herverkiezing van Blatter. Een woordvoerder sprak van 'een dag waar we naar uit hebben gekeken en waar we de laatste tijd voor hebben gestreden. We hopen dat er nu een voorzitter zal komen die echt hervormingen gaat doorvoeren.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden