Het wemelt op tv van de vreemde vogels

Soms ontmoet je joviale mensen die je na één zin al hunkerend vragen: „Zullen we tutoyeren?” Lady Gaga valt ook in die categorie. „Zeg maar Gaga”, begroet de zangeres haar ’monstertjes’, zoals ze haar publiek gewoonlijk aanspreekt.

Volgens sommigen zou alleen al uit haar artiestennaam blijken dat Gaga niet helemaal lekker is, maar jongeren vinden haar geweldig. Haar hit ’Poker face’ is de meest gedownloade song van het internet. „Ze is de eerste digitale superster”, concludeerde het Vlaamse programma ’Koppen XL’.

Haar roem is niet alleen te danken aan haar extravagante optredens, maar ook aan een zorgvuldig in stand gehouden mysterie rond haar seksualiteit. Ze is lesbisch, denkt de één, bi beweert de ander. Sommige menen zelfs te weten dat Vrouwe Gaga een penis heeft.

In elk geval is deze New Yorkse zangeres een stijl- en homo-icoon, zoals Madonna in de jaren tachtig. En net als haar voorgangster speelt ze, tot afgrijzen van het Vaticaan, op het podium met katholieke symbolen.

In ’Koppen XL’ vertelde ze dat haar katholieke opvoeding nog altijd een rol speelt. „Ik geloof in liefdadigheid en goede doelen.”

Haar liedjes hebben weinig om het lijf (’mamama, papapa’) en missen de rauwheid en politieke lading van het repertoire van jaren-zeventig-icoon Nina Hagen, aan wie ’Nieuwsuur’ een portret wijdde. Vroeger bespuwde de Duitse diva haar publiek en zong ze ’Ich war schwanger, mir ging’s zum Kotzen’. Nu heeft Hagen zich bekeerd tot het christendom, waarover ze een autobiografie schreef. Met haar liedjes wil ze Gods liefde uitdragen, maar door haar uiterlijk en raspende stem krijgt haar nieuwe boodschap nooit iets zalvends.

Met smaak herinnert ze zich de ’te gekke trips met God’ tijdens haar coke-verslaving. En in een ’Nieuwsuur’-filmpje op internet zegt ze dat ’Jezus de paus een heilige schop voor zijn gat’ moet verkopen. Weer zo’n recalcitrante christen erbij, moppert men in Rome.

Misschien is het de tijd van het jaar – herfstbladeren vallen, warrigheid welt op – maar we werden deze week werkelijk getraktéérd op zonderlingen. In ’Joris showroom’ (NCRV), een heerlijk programma, zagen we Klaas die in de contreien van Wieringermeer de indiaan in zichzelf heeft ontdekt. Hij vluchtte als homo uit het streng-gereformeerde Spakenburg en koestert nu zijn innerlijke indiaan met vuuroffers aan zijn grootvader. Of hij wel eens eenzaam is, wilde Joris Linssen weten. Dat wel, erkende de zelfbouw-indiaan, maar nooit alleen. „Ik heb immers altijd de kippen, de bomen en de wind om mij heen.”

Volgende gast was een hoogbejaarde man, oud-leraar Duits, die in padvinderspak een eenmansklooster exploiteert in Sexbierum. Om half vier staat broeder Samuel op om de hele dag te bidden in zijn kapelletje. Ook hij voelt zich nooit alleen, want hij is ’vierentwintig uur omringd door heilige engelen’.

Broeder Samuel, indiaan Klaas, Nina Hagen en Lady Gaga, vier heel verschillende mensen, maar allen excentriek, eenling en religieus bevlogen.

Je zou bijna gaan geloven dat religie iets is voor vreemde vogels. Maar ik denk na deze tv-portretten: misschien eerder iets voor paradijsvogels.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden