Het weer

Het wordt dringen op de tweede plaats. Het voorjaarsgemiddelde is in De Bilt namelijk uitgekomen op 10,4' en dat betekent een gedeelde tweede plaats met de lentes van 1945, 1990, 1992 en 1993. Het warmste voorjaar van de eeuw is dat van een jaar geleden, toen het gemiddeld 10,6' werd. De normale temperatuur over het tijdvak 1 maart tot 1 juni is 8,4'.

Medio vorige week leek het voorjaar nog te gaan stunten, maar doordat de laatste dagen van de bloeimaand niet zo warm zijn verlopen, kwam daar weinig van terecht. Desalniettemin is mei een zeer warme maand geworden met een voorlopig maandgemiddelde van 14,2' tegen normaal 12,3. In deze eeuw scoorden slechts zeven bloeimaanden hoger, waarvan zes na 1987. Mei was verder een heel zonnige maand. In Den Helder scheen de zon circa 265 uur, in De Bilt 230, tegen normaal respectievelijk 224 en 197. In De Bilt was de bloeimaand voor het laatst zonniger in 1992, in het zuidwesten was mei 1995 aanmerkelijk zonniger. Verder was mei gemiddeld een droge maand met circa 45 mm tegen normaal 57. De verschillen waren, typerend voor een maand waarin de neerslag een buiig karakter had, bijzonder groot. In het westen en noorden viel soms de helft minder dan normaal (Ten Post 15, Den Haag en Eelde 21, Kalverdijk 22, Westerbork 28, Midsland 29 mm). In het binnenland was mei te nat. In Huizen werd 61 mm opgevangen, Apeldoorn 65, Oud Heusden 83, Hoensbroek 96 en in Meddo 104 mm.

Juni opent vandaag met perioden met zon, maar hier en daar kan het enige tijd bewolkt zijn. De temperaturen lopen op tot waarden tussen 21 en 26'. De wind waait uit het oosten en is zwak tot matig. Een lagedrukgebied boven de Golf van Biskaje, dat de afgelopen dagen een sluimerend bestaan leed, neemt in betekenis toe en bereikt morgen onze omgeving. Het systeem veroorzaakt regen en onweersbuien en waarschijnlijk maken de eerste buien al in de nacht hun opwachting.

Afhankelijk van de hoeveelheid zon wordt het in het zuiden meer dan 20', in het noorden tussen de 14 en 17', met daar ook een krachtige noordoostenwind. De grootste hoeveelheden neerslag tussen zondagavond en gisterochtend vielen in het oosten van Brabant, Limburg en rond Groesbeek. Op verschillende punten in Groesbeek-Zuid werd 44 mm opgevangen en dezelfde hoeveelheid viel ook in Heugem en Haps. Overdag veel zon aan zee, maar bewolkt in Zeeland, zuidelijk Limburg en in het noorden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden