Het weer

Willem van der Hoeven uit Odijk mist de logica achter mijn verhaal in de krant van afgelopen zaterdag waarin ik stelde dat er pas rond 10 september gesproken mag worden over de nazomer. Graag zou hij willen weten of daarover in een klimatologisch standaardwerk het een en ander te lezen valt. Dat is, voorzover mij bekend, niet het geval.

Het bedrijven van kalenderklimatologie was in het verleden, met uitzondering van personen als dr. W. van Bemmelen, not done. Wie daar intern wel veel over geschreven en uitgezocht heeft is dr. Visser uit Breda. Een groot deel van zijn kennis heeft hij aan mij overgedragen. Tevens heeft hij samen met onderzoeker IJnsen (bekend van de zomer- en wintercriteria) de kalenderklimatologie wetenschappelijk onderbouwd.

Nu Visser ons vorig jaar ontvallen is, hebben IJnsen en ik besloten om zijn levenswerk in de nabije toekomst te gaan publiceren. Dat er trouwens pas tijdens de tweede en derde septemberdecade gesproken mag worden over de nazomer ligt eigenlijk ook wel voor de hand.

De hitte van het Augustinuszomertje (rond 28 augustus) kan nog tot begin september voortduren; later in de maand is dat behoudens enkele uitzonderingen (33,6' op 12 september 1919 in Sittard) veel minder het geval. De hoogste maxima liggen dan veel dichter bij de 20' dan 25' en in de ochtenden wil de mist doorgaans maar moeilijk verdwijnen.

Aan de voorzijde van een zwak koufront pakken de thermometers ook vandaag weer flink uit. Maximaal wordt het tussen 22' in het noordwesten en 26'-27' in regio's langs de oostgrens. Het weerbeeld kenmerkt zich overdag door perioden met zon. Vanavond veroorzaakt het koufrontje enkele buien. De wind waait uit het zuidwesten en is matig, aan de kust enige tijd vrij krachtig van sterkte. 'Op Maria Geboort (8 september) trekken de zwaluwen voort', zegt de volksweerkunde. Te haasten hoeven de vogels zich niet, want zover de verwachtingskaarten reiken is er van een omslag geen sprake.

Dankzij een 'mobiele' hogedrukcel boven Duitsland zijn er morgen perioden met zon en beweegt het kwik zich naar maximaal 25'. Gisteren onweer in de vroege ochtend in het zuidwesten en later bij Terschelling. In de loop van de middag buien van meer formaat boven het midden (in Soesterberg om 20 uur nog maar 15,5') maar er bleef genoeg ruimte over voor zon en zomerse maxima: ook op de Wadden (Vlieland ruim 25'). In Nieuw Beerta werd het 27,6'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden