Het weer

Voor de tweede keer in een week tijd hebben de Verenigde Staten te maken met een orkaan. Begin vorige week teisterde Bret een relatief dun bevolkt gebied in het zuiden van de 'Lone Star State' Texas. Bret was de eerste hurricane die Texaans grondgebied bereikt sedert Jerry op 15 oktober 1989 ter hoogte van Galveston aan wal schoof. Thans wordt de zuidoostkust geconfronteerd met Dennis die vooralsnog buitengaats lijkt te blijven. Voor de kust van North Carolina werden gisteren zeeën tot wel 11 meter hoogte gerapporteerd en ter hoogte van de Outer Banks (een smalle strook land die door een soort binnenzee van het vasteland wordt gescheiden) meldde Frying Pan Shoals gemiddelde winden van 148 en uitschieters tot 180 km/uur. Dennis trekt langzaam naar het noordoosten (langs Cape Hatteras) maar kan in de tang worden genomen door een hogedrukgebied waardoor een westwaartse beweging de komende dagen niet is uitgesloten.

Bij ons vandaag even een dipje voor het door orkaanwarmte gestimuleerde Azorenhoog het bewind gaat overnemen. Onder invloed van een warmtefrontstoring komt er meer bewolking en in het noorden/noordoosten kan enige (mot)regen vallen. De wind waait uit het noordwesten en is zwak tot matig en de temperaturen komen uit op maximaal 19' in het noorden en 21' in het zuiden. Morgen veroorzaakt een warmtefront, dat in het hogedrukgebied verzeild raakt, eerst nog wolkenvelden. Het blijft echter wel droog en vooral in het oosten is er geregeld zon. Later op de dag wordt ook elders de bewolking geleidelijk opgeruimd en bij weinig wind stijgt de temperatuur tot 21-24'. Op donderdag, vrijdag en zaterdag is het meest zonnig, op de meeste plaatsen droog en warm met maxima tussen 22 en 26'.

Augustus is gemiddeld over het land een natte maand geweest. Er viel ongeveer 90 tegen normaal 69 mm. De meeste regen viel in de regio Rotterdam. Op het vliegveld Zestienhoven werd 155 mm opgevangen. In Nieuwerkerk a/d IJssel bedroeg de maandscore 173 mm. Daar was het de natste sinds in 1975 de waarnemingsreeks begon; op de Rotterdamse luchthaven viel in 1977 184 mm: in het Brabantse Capelle toen 205. Net als in 1977waren de verschillen enorm. Toen in Sint Kruis (Zeeuws Vlaanderen) slechts 46 mm, nu in Nieuw Beerta 43 mm. Gisteren trok een zwak koufrontje over maar er was nog flink wat ruimte voor zon resulterend in maximaal 25,0' in Ell en 25,6' in Hoensbroek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden