Het weer

Ten westen van de Britse eilanden verschijnt vandaag een nieuwe depressie. Het lagedrukgebied koerst naar de Noordzee maar dat proces verloopt traag. In de hogere luchtlagen wordt het systeem trogvormig naar het zuiden/zuidwesten uitgerekt en aangezien de stroming hogerop bepalend is voor wat er nabij het aardoppervlak gebeurt, beweegt het laag zich eerst naar de Kanaalregio. Pas begin volgende week wordt het lagedrukgebied boven de Engelse oostkust verwacht. Voor de thermische verhoudingen is deze ontwikkeling gunstig. Ons land blijft namelijk in een zuidelijke stroming waardoor het kwik niet zo snel aftakelt. In Ierland, waar de lucht een polair krijgt, kan het in de nacht van zaterdag op zondag afkoelen tot lokaal 2'. Een ander pluspunt is dat de drukverschillen gaandeweg verminderen en de wind dus afzwakt. Zeilers/surfers zullen uiteraard een andere mening zijn toegedaan. Qua stabiliteit hoeven we weinig van de omtrekkende beweging van het lagedrukgebied te verwachten. Van tijd tot tijd vallen er buien die soms van onweer vergezeld kunnen gaan.

Vandaag vallen er 's ochtends nog enkele buien. Rond het middaguur knapt het in vooral westelijk Nederland tijdelijk op. De buiigheid neemt af en de zon laat zich wat meer zien. Later op de middag van het zuidwesten opnieuw regen of buien. Dan namelijk arriveert een frontensysteem boven ons land. De temperaturen stijgen tot maximaal 18-21 en er waait een matige, aan de kust meest vrij krachtige wind, ruimend van westzuidwest naar zuidwest. Morgen is de atmosfeer labiel genoeg voor buien met kans op onweer. De wind waait uit het zuidwesten en is matig en de temperaturen stijgen tot 18'.

De afgelopen winter was het in Siberie veel minder Siberisch dan normaal. Uitgezonderd het uiterste noordoosten kwamen in februari positieve afwijkingen voor van 8' ten opzichte van normaal. In maart werd het ongemeen koud. Onder invloed van een bijzonder sterk hogedrukgebied boven de Arctische regio (drukoverschot 15-16 hPa) was het vrijwel overal tussen de Oeral en de Stille Oceaan veel te koud. In Tunka, niet ver van het diepste meer ter wereld (Baikalmeer: 1600 meter diep), werd aan het einde van maart -65' waargenomen en dat is zo ver zuidelijk (51ste breedtegraad) en zo laat in het seizoen zeer, zeer zeldzaam. Gisteren bij ons fraai weer met vrij veel zon na een hele winderige nacht in de kustgebieden (kustgebied windstoten tot 90 kilometer per uur). 's Middags ging het vanuit het zuidwesten regenen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden