Het weer

Het Duitse atmosfeermodel is iets te genereus geweest met zijn Scandinavische hogedrukaspiraties. Het hogedrukgebied dat de afgelopen dagen zulk schitterend zomerweer heeft veroorzaakt, wordt namelijk niet gestationeerd boven het noorden van Europa maar neemt in betekenis af en trekt naar het oosten weg.

Zwakke storingen kunnen daardoor tot de Noordzeeregio doordringen met als gevolg meer bewolking. Op de langere termijn zijn de vooruitzichten wel overwegend gunstig. Met name dankzij de hurricanehausse op het zuidwestelijk deel van de Oceaan krijgt de bovenlucht een flinke portie warmte toegediend. Dat leidt tot een zich sterk profilerend Azorenhoog.

Het 'blokkerende zwaartepunt' wordt in de tweede helft van de week boven Scandinavië geïnstalleerd. Deze ontwikkeling leidt bij ons tot een oostelijke stroming waarmee tamelijk warme lucht wordt aangevoerd. De stabiliteit van de atmosfeer is vooralsnog een onzekere factor. In de hogere luchtlagen lijkt zich boven Duitsland een storing af te snoeren. Dat zou kunnen uitdraaien op een enkele regen of onweersbui.

Vandaag is het minder zonnig dan gisteren. Oorzaak is een zwak koufrontje. Het blijft hoogstwaarschijnlijk wel nagenoeg overal droog en thermisch is er geen vuiltje aan de lucht met maxima tussen 21 en 25'. De wind is meest zwak ruimend van zuidwest naar noordwest. Morgen enkele wolkenvelden, ook zon en maxima tussen 19 en 23'.

Het laatste weekeinde van de meteorologische zomer van 1999 was bepaald niet het slechtste. Vooral gisteren was het om door een ringetje te halen. Afgezien van hier en daar wat stapelbewolking in de middag was er veel zon, vrijwel geen wind en uitgelezen temperaturen.

In Hoensbroek werd het 25,1 en Purmerend 24,1'. Op zaterdag was het eveneens fraai (Arcen 23,9, Nijverdal 23,8') maar op veel plaatsen werd de zon tijdens de middag enige tijd afgeschermd door convectieve bewolking. Het zuidwesten (vooral Walcheren en Zeeuws Vlaanderen) had 's ochtends te maken met hardnekkige mist.

Bijzonder veel regen gisteren in Italië. In Milaan viel 's ochtends 67 mm. De orkaan Dennis heeft tijdens het weekeinde de Bahamas geteisterd. Vooral de Abacos kregen er van langs. In Green Turtle Cay werden windstoten gemeten tot 185 km/uur. Dennis, uitdiepend tot 969 hPa, bewoog zich in de loop van het weekeinde met gemiddelde winden tot 170 km/uur richting de Amerikaanse Carolinas.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden