Het weerwoord bleef lang uit

Is de PVV al die jaren te voorzichtig behandeld? Veel lezers vinden van wel. De PVV groeide ondertussen door alle media-aandacht.

WILMA KIESKAMP

Afrekening
De aanpak van Wilders c.s., linksom of rechtsom, faalt. En dat is niet zo verwonderlijk omdat we van doen hebben met een afrekening. Iedere gevestigde orde wordt ondermijnd en soms omver geworpen. In de jaren zestig en zeventig ontregelde het linkse activisme de bestaande orde. De opstandelingen van toen vormen nu de gevestigde orde. Ze beheersen de politiek, de kunsten en de media. Ze keken en kijken neer op het 'klootjesvolk'. Dit volk neemt nu wraak en laat zich daarbij leiden door een rancuneus persoon als Wilders. Of het nu ook weer tot een omwenteling komt, valt nog te bezien, maar 'ons soort mensen' zou nog wel eens benauwde tijden tegemoet kunnen gaan.

Jan Heijmans Utrecht

Overlast Marokkanen
Met de vraag of de PVV al die jaren te voorzichtig is behandeld, zou een wedervraag aan de politiek gesteld moeten worden: wat hebben jullie gedaan om de criminaliteit en overlast van voornamelijk Marokkanen en Antilianen te voorkomen? Volgens cijfers van Justitie is gebleken dat zes van de tien Marokkaanse jongeren betrokken zijn bij criminaliteit. Zo lang dit probleem niet wordt opgelost, zal een partij als de PVV steeds meer stemmen krijgen.

Co van Dugteren Bergen (NH)

CDA hoofdschuldige
Is de PVV te voorzichtig behandeld? Ik zie opnieuw de hand van Rutte om de schouders van Wilders. Ik hoor Bleker (CDA) zeggen: 'Met PVV'ers kun je best zaken doen'. Ik voel weer de pijn om de intens verontruste CDA'ers die op hun congres in 2010 het onderspit dolven. Omdat het bestuur van het CDA vooraf had gekozen voor de lijn-Verhagen, die de PVV wilde gedogen.

De partij die om haar uitgangspunten beter moest weten, is de hoofdschuldige in het voorzichtig behandelen van de PVV.

Doede Wiersma Leeuwarden

Geen goed alternatief
Natuurlijk is er te voorzichtig met de PVV omgegaan. Ernstiger lijkt me de oorzaak ervan: niemand leek te weten hoe dat moest. Geen idee waar ik me bij aan had moeten sluiten. Achteraf kan je wel personen citeren die de ontwikkeling goed hebben geduid maar er was geen eenduidig geluid, geen goed weerwoord en geen goed alternatief voor de achterban van de PVV, die er natuurlijk altijd al geweest is.

Misschien hoort dat wel zo te gaan: zo lang een politicus niet over al te veel grenzen gaat, behoort er ruimte voor te zijn. En als er wel over grenzen gegaan wordt, behoort daar een antwoord op te komen. Dat lijkt nu dan toch te gebeuren.

Dirk Vollenhoven Elst

Los verband
Ten onrechte is de PVV jarenlang voorzichtig behandeld. De politiek erkende de PVV als een normale politieke partij. Terwijl het een los verband van kiezers is, waar één man het voor het zeggen heeft. De leider kenmerkt zich door verwerping van een aantal democratische rechten. Dat de premier tot het laatst toe de PVV als een mogelijke politieke partner zag, is voor mij onbegrijpelijk. Die lankmoedige houding van de politiek werkte misleidend en heeft tot gevolg gehad dat veel kiezers de PVV zagen als een redelijk alternatief.

H. Leroi Haarlem

Hoe nu verder?
De toespraak van Asscher was eindelijk een goed verwoorde reactie op het schokkend scanderen van Wilders' aanhangers. Hoe nu verder? Hoe maken we in de toekomst Nederland een plek waar alle staatsburgers zich thuis voelen? Maar dat is een ander onderwerp dan de vraag of Wilders de afgelopen acht jaar te voorzichtig is behandeld.

Janneke van den Dool Schalkwijk

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden