Het water komt hoog, maar alles lijkt onder controle

TROUW

"Mooi vlak water", zei een medewerker van Rijkswaterstaat gisteren halverwege de middag over wat hij zag bij de Haringvlietsluizen, waar zeewaartse schuiven als golfbreker fungeerden. Dat lijkt kenmerkend voor de manier waarop Nederland twee opeenvolgende stormen doorstond.

Zeker, het water kwam hoog, ook doordat het tegelijkertijd springtij was. Maar alles bleef onder controle.

Naar het zich gisteravond liet aanzien, bleef het hoogwater overal net onder de verwachte hoogste standen. Her en der werden er weliswaar sluizen gesloten, bijvoorbeeld die van de Afsluitdijk en de zeesluis bij Delfzijl, omdat de noordwesterstorm het water van de Waddenzee flink opstuwde.

Maar van tevoren werd erop gerekend dat ook de Maeslantkering bij Rotterdam voor het eerst in zijn bestaan dicht zou moeten, en daar bleef het water daar net onder de kritische grens: geen 2,60 meter, maar 2,50 meter.

Net als elders, want ook de Oosterscheldekering bleef open - al sloot Rijkswaterstaat gisteravond niet uit dat die in de loop van de nacht alsnog dicht zou moeten.

Verder het binnenland in was het niet zozeer de storm, maar vooral de sneeuw die voor overlast zorgde. In de nacht van donderdag op vrijdag strooide Rijkswaterstaat al 4,8 miljoen kilo zout op de wegen, vooral in de provincies Noord-Brabant, Overijssel en Gelderland. Op veel plaatsen was die sneeuw 's ochtend trouwens snel weer verdwenen.

Ook de overlast in de avondspits bleef gisteren goeddeels uit. Het KNMI had in de loop van de dag gewaarschuwd voor zware windstoten in het westen en noordwesten (aan zee misschien zelfs 90 tot 105 kilometer per uur) en voor een regenfront dat in het oosten en noorden zou overgaan in sneeuw. Maar tegen zessen kwam de Verkeersinformatiedienst al met de mededeling dat het erg meeviel met de problemen op de wegen. Het was zelfs rustiger dan normaal op een vrijdagnamiddag, aldus de VID.

In het binnenland bleven ook de waterschappen alert. Storm en regen hebben geen gevolgen voor de dijken langs de rivieren, voorspelde Rijkswaterstaat. Juist de afgelopen weken stond het water in de rivieren laag en daarom is er genoeg ruimte voor extra waterafvoer.

Maar bijvoorbeeld waterschap Rivierenland maalde als voorzorg wel water weg uit de Alblasserwaard. Door het waterpeil in de polders te verlagen, zou er extra ruimte zijn voor de opvang van hevige regen of overtollig water uit de Lek. In enkele polders tussen Amsterdam en Utrecht gebeurde hetzelfde.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden