'Het water eist bij tijd en wijle zijn legitieme rechten op'

Kan het Hollandser? Met een dappere, van de buitenwereld afgesloten molen op de cover spreekt Elsevier de historische woorden: 'Het water komt'. Als enige onder de weekbladen pakt het fors uit met de onvermijdelijke sfeertekeningen, de vraag wie politiek verantwoordelijk is, de technische oplossingen en een troostrijke gedachte tot slot: “Nadat in 1916 de kustgebieden van de Zuiderzee door overstromingen waren getroffen, besloot de overheid tot de aanleg van de Afsluitdijk. Na de ramp van 1953 proclameerde de staat de Deltawerken. Zo krijgt elke watersnood toch nog een zinnig vervolg. Het is alsof het water bij tijd en wijle zijn legitieme rechten komt opeisen.”

WIM DE HAIR

De andere weekbladen springen wat zuiniger met hun papier om. Zo verbaast Vrij Nederland zich in de persoon van Rinus Ferdinandusse over het doorschuiven van de schuldvraag: “Misschien zou het (voor één keer) goed zijn om één Superdijkgraaf-Rijkscommissaris een draaiboek te laten maken om de hele zaak versneld en in de handigste volgorde, met behoud van al het gewonnene, af te werken. Want anders komt er weer een zondvloed aan commissies, onderzoeken en nieuwe bedenksels. Want anders komt er voor we het weten die Kleine IJstijd, die eens in de 500 jaar, en soms in de 318 jaar uitbreekt, en stijgt ook het zee-oppervlak. Dan moeten we ècht klaar zijn om onze reputatie waar te maken.”

In HP/De Tijd schrijft Hans Righart: “Volgens de Delftse ingenieur H. Savenije zijn ze in sommige ontwikkelingslanden beter voorbereid op overstromingen. De Nederlanders begrijpen hun rivieren niet meer, stelt hij vast. Een hardere kritiek op de identiteitscrisis van dit volk is niet denkbaar. Ooit is dit land met blote handen aan de zee ontworsteld en nu lijkt een futloze generatie vergaderaars het land weer terug te geven aan het water.”

Hervormd Nederland plaatst het probleem in mondiaal verband. “Om allerlei redenen hebben mensen zich gevestigd in minder veilige streken, zoals overstromingsgebieden, vulkaanhellingen en gebieden met aardbevingskans. Voor een deel heeft men met deze natuurrisico's te leven, voor een deel zijn preventieve maatregelen te nemen. Altijd weer bestaat om kortzichtige financiële redenen de neiging te weinig of te laat aan preventie te doen met uiteindelijk meer schade en meer kosten.” En in De Groene Amsterdammer vraagt Annemarie Grewel zich af: “Hoe moet dat gaan als er in de toekomst geen plekje groen meer is, alle steden en dorpen aan elkaar gegroeid zijn en hoge-snelheidstreinen, containervervoer en auto's daar tussendoor razen? Zal Europa blij zijn als de Betuwelijn onder water komt te liggen? Misschien is dat een goede reden om het kreng af te blazen.”

Vrij Nederland heeft een interview met mr. Docters van Leeuwen, voormalig hoofd van de BVD en thans 'super'-procureur-generaal. Zijn belangrijkste taak is te bekijken hoe het openbaar ministerie beter kan werken. In tegenstelling tot eerdere berichten vindt hij niet dat de officieren van justitie de baas over de politie moeten spelen: “Ze moeten natuurlijk wèl gezag uitoefenen over de politie. (...) Er is mij gebleken dat er politiemensen zijn die een zekere neiging vertonen om zich te onttrekken aan de verantwoording die zij hebben af te leggen aan het openbaar ministerie als het gaat om opsporing en vervolging. Dat zijn er niet veel, maar het is wel heel vervelend dat het gebeurt. Ik hoor toch veel meer klachten van politiemensen dat zij hun verantwoording niet kwijt kunnen, omdat de officieren daar gewoon de tijd niet voor hebben gezien de duizend zaken die zij per jaar onder handen hebben. In de werklastverdeling moet daarom verandering komen.”

Docters van Leeuwen moet de vruchten gaan plukken van het huiswerk dat de commissie-Donner voor hem verrichtte. In Elsevier pleit voorzitter mr. Piet Hein Donner voor één departement voor politie: “Bij verschillen van mening ontbreekt een gezaghebbende stem van één minister die knopen kan doorhakken.”

HP/De Tijd belicht het verdwijnen van het taboe op de vaderlandsliefde. Van hoogleraar sociale filosofie Jos de Beus is de eerder geponeerde, prikkelende stelling: 'Het stomste wat progressieve intellectuelen kunnen doen, is het nationalisme taboe verklaren'. Hij licht nu toe: “Ikzelf zou het een slechte zaak vinden als het nationalisme wordt gebruikt voor een rechtvaardiging van de status quo. Ik zou Nederlanders willen vragen om, als zij het over hun identiteit hebben, positief te staan ten opzichte van verandering en niet te vervallen in een conservatieve kramp. Ik zou willen vragen om betrokkenheid. We hebben iets te verliezen, iets typisch Nederlands, en als we niets doen gaat het martktdenken met ons allemaal aan de haal, op de sterksten na. Dat is strijdig met onze traditie.”

In De Groene Amsterdammer veel aandacht voor kinderporno. Naast een verslag van Michal Citroen, die voor de VPRO-radio vier documentaires maakte over het werk van de Amsterdamse jeugd- en zedenpolitie, worden de voors en tegens van seksuele vrijheid voor kinderen op een rij gezet. Huisarts Jonker, destijds een van de hoofdrolspelers in de Oude Pekela-affaire, zegt: “Als volwassenen beweren dat het zo goed is voor een kind om zich met een ouder iemand op seksueel gebied te ontwikkelen, wil ik dat weleens gestaafd zien. Ik denk dat iedere vorm van machtsongelijkheid waarbij het belang van het kind niet voorop staat, onjuist, verwerpelijk en schadelijk voor het kind is. Ik heb geen enkele reden om aan te nemen dat het heilzaam zou zijn.”

Hervormd Nederland staat stil bij de oproep van PvdA-voorzitter Rottenberg om weer met het CDA te gaan praten. Hij werd ingefluisterd door leden van Trefpunt, PvdA'ers die een verbinding leggen tussen hun levensovertuiging en de politiek. Een van hen is Ineke van Dijk, oud-voorzitter van de Rooie Vrouwen: “We willen verdieping. Oud gedachtengoed niet inleveren voor de waan van de dag: het korte-termijndenken van de markt. Onder leiding van Kok is de partij op economisch terrein knap aan het liberaliseren. Het wordt wat te veel financieel-economisch en wat te weinig sociaal-economisch. Daarom is het verstandig met het CDA goede samenwerkingsverbanden te houden.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden