Het was plezant met IJsland kennis te maken

Wie is uw favoriet voor het EK? Van sommige lezers is dat een land dat inmiddels niet meer meedoet.

MONIC SLINGERLAND

Rugby, geen voetbal

Wales Europees kampioen. Natuurlijk niet. Zoiets gebeurt niet. In de jaren dat de misschien wel sierlijkste voetballer van Europa alle prijzen won bleef het bij hopen dat hij eens met zijn land de eindronde van een landentoernooi zou halen. Ryan Giggs. Het gebeurde niet. Wales is geen voetbal, Wales is rugby.

Het land kreeg een nieuwe coach, er was nieuw elan, een nieuwe ster, Aaron Ramsey. Toen nam de coach zijn eigen leven. Er kwam een nieuwe coach, een nog grotere ster. Gareth Bale. Een sprookje. Met rauw voetbal, een rauw verhaal van wraak op de Engelsen die ze niet konden verslaan. Een zenuw die open blijft, al worden ze kampioen. Maar eerst wacht Ronaldo. Zonder Ramsey. Een overwinning wordt aan hem opgedragen. Dat is zeker. Zoals de overwinning op Duitsland aan Gary Speed wordt opgedragen. Maar. Wales Europees kampioen? Ik dacht het niet. En toch...

Albert Ferwerda Delfzijl

undefined

Verademing

IJsland was mijn favoriet, het spelplezier en de wil om te winnen spatten eraf! Een verademing vergeleken met de vaak verwende ego's in de andere elftallen. Geen wonder natuurlijk als je al zó jong beroemd en vermogend bent... Nu bedenk ik dat veel IJslandse spelers in belangrijke buitenlandse elftallen spelen en ook over-het-paard-getild zouden kunnen zijn.

Vorig jaar hebben mijn man en ik een rondreis op IJsland gemaakt, 300.000 mensen in een groot, leeg land, het merendeel woont in Reykjavik, de rest in kleine gemeenschappen of solitair. Stel je dat voor in een besneeuwd, winters landschap. Je bent dus erg op elkaar aangewezen. Misschien dat dat een van de redenen is voor het succes.

Marijke Cornelissen-Hartmanns

undefined

Exotische kapsels

Mijn favoriet van het EK is, ondanks dat zij de halve finale niet haalde, de sterke ploeg van IJsland. Knap om uit zo'n kleine bevolking rasvoetballers te kweken. Zij dragen geen exotische kapsels en vertonen weinig ontsierende huidverminkingen. De IJslandse bevolking staat massaal achter hun voetballers. Zo steekt dat volk in elkaar, zij losten ook zelf het fiasco met Icesave op. Zonder dralen stuurden zij een onbekwame premier de laan uit. Kortom, het was plezant met IJsland kennis te maken.

Leo van der Lans Oldebroek

undefined

Overdreven gedoe

Met veel genoegen las ik altijd deze rubriek met interessante vragen. Maar nu een vraag over de EK-gekte. Mijn favoriet?

Ik was reuze blij dat Nederland niet mee hoefde te doen; het hele land staat nu al op z'n kop. Alles moet voor dat doorgeschoten, geldverslindende, overdreven gedoe wijken. Wat is er nou leuk aan die sportverdwazing? De hooligans, de spreekkoren, de omkoperij (matchfixing), de extra politie inzet, de vernielingen, de exorbitante bedragen die er voor zo'n voetballer worden betaald, de eeuwige interviews met de spelers, de pagina's vol over die allesbeheersende sport in mijn geliefde krant, spelers die niet meer weten hoe gek ze moeten doen op 't veld, als er doelpunt wordt gemaakt. En zo kan ik nog wel even doorgaan. U begrijpt mijn frustratie hopelijk.

Wopke A. Postuma Ureterp

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden