'Het was moord waardoor de aanklager van oud-president Kirchner omkwam'

De onder raadselachtige omstandigheden overleden Argentijnse aanklager Alberto Nisman. Beeld epa
De onder raadselachtige omstandigheden overleden Argentijnse aanklager Alberto Nisman.Beeld epa

De Argentijnse aanklager Alberto Nisman pleegde geen zelfmoord, maar is in 2015 door geweld om het leven gebracht, oordeelde een rechter vandaag. Nisman beschuldigde voormalig president Cristina Kirchner er van de rol van Iran te hebben verdoezeld in een bomaanslag op een joods cultureel centrum in Buenos Aires.

Bij die aanval kwamen in 1994 vijfentachtig mensen om het leven en vielen honderden gewonden – de bloedigste aanslag in Argentinië sinds de Tweede Wereldoorlog. De sjiitische militie Hezbollah zou de aanval hebben uitgevoerd in opdracht van Iran. Teheran ontkent tot op heden echter iedere betrokkenheid en weigert verdachten uit te leveren.

Nisman leidde het onderzoek naar de bomaanslag. In zijn onderzoeksrapport beschuldigde hij in 2015 toenmalig president Kirchner en minister van buitenlandse zaken Héctor Timerman ervan de rol van Iran in de terreuraanval in de doofpot te hebben gestopt om een lucratieve handelsdeal tussen beide landen niet in gevaar te brengen.

De zaak rond Kirchner, die sowieso al voer gaf voor complottheorieën, nam een extra duistere wending toen Nisman op 18 januari 2015 dood werd aangetroffen in zijn appartement in Buenos Aires. Hij zou zichzelf met een pistool van het leven hebben beroofd, uren voordat hij tegenover het Argentijnse Congres zijn verdenkingen zou toelichten.

Openbaar aanklager Eduardo Taiano plaatste in november van dit jaar vraagtekens bij de doodsoorzaak van Nisman. Een nieuwe blik op het bewijs zou juist hebben uitgewezen dat de hoofdaanklager zou zijn vermoord.

Moord

De Argentijnse rechter Julian Ercolini velde woensdag eenzelfde oordeel: Nisman kwam niet door zelfmoord, maar door geweld om het leven. Het feit dat er geen kruitsporen op zijn handen of bloed op zijn armen is gevonden, zei Ercolini in zijn uitspraak, duidt er op dat Nisman niet zijn eigen leven nam, maar is vermoord.

Een assistent van Nisman, Diego Lagomarsino, wordt door de rechter beschouwd als medeplichtig aan zijn dood. Lagomarsino leende Nisman het pistool waardoor hij om het leven kwam. Hij verklaarde dat Nisman zelf om het pistool vroeg om hem en zijn gezin te beschermen.

Oud-president Kirchner, die tussen 2007 en 2015 regeerde en tegenwoordig Senator is, deed de aantijgingen van Nisman vanaf het eerste moment af als leugens 'bedoeld om te verhullen en te verwarren'. Ook met de verdachte omstandigheden rond zijn dood ontkent Kirchner ook maar iets te maken te hebben.

Het is de vraag wat voor weerslag het oordeel over de dood van Nisman gaat hebben op de situatie rond Senator Kirchner. Begin deze maand werd de politica landverraad ten laste gelegd, juist vanwege de verdenkingen van de omgekomen hoofdaanklager.

Immuniteit

Een federale rechter riep de Argentijnse Senaat op de politieke immuniteit van Kirchner als Senator op te heffen, zodat zij gearresteerd en berecht kan worden. Het is echter zeer de vraag of de tweederde meerderheid aan stemmen die daarvoor nodig zou zijn, gehaald kan worden. Ook heeft Kirchner verschillende opties om in hoger beroep te gaan, waarmee de aanklacht eventueel jaren kan worden vertraagd.

Sinds 1994 zijn verschillende politici, politiemannen, oud-aanklagers en burgers verdacht van het toedekken of traineren van het onderzoek naar de terreuraanslag op het joods cultureel centrum in Buenos Aires, maar het leidde nooit tot een veroordeling. Voor veel Argentijnen staat het voortslepende dossier symbool voor de trage molens en corruptie binnen justitie in het land.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden