Weblog

Het was/is ZSDD: Zonnepanelen-subsidie-drama-dag

Nieuwe dag, nieuwe kansen op subsidie voor een blauwe-energietoekomst. Beeld
Nieuwe dag, nieuwe kansen op subsidie voor een blauwe-energietoekomst.

Een drama, zo mag je de dag van gisteren voor AgentschapNL wel noemen. Waar tienduizenden op Zonnepanelen-SubsidieDag 1 hoopten een subsidieaanvraag voor hun zonnepanelen te kunnen indienen, bleef de teller bij enkele tientallen steken. Met dank aan falende techniek.

Vincent Dekker

Het zou gisteren om 9 uur losbarsten, het festijn rond de te verdelen 22 miljoen euro subsidie. Maar al voor 9 uur gaven de computers van AgentschapNL de geest. Waarom? Dat is mij officieel nog niet meegedeeld, maar uit wat ik uit de terughoudende commentaren van het bureau opmaak, was al voor negen uur de stormloop op de honingpot te heftig geworden.

AgentschapNL had wel op enige drukte gerekend. Bij een voorgaande subsidie-run, voor de SDE-regeling, werden soms 20.000 aanvragen op één dag via de site ingediend. Zoveel hadden de computers gisteren dus minstens moeten kunnen verwerken.
Dat ze toch bezweken, betekent waarschijnlijk dat gisteren op dagbasis veel meer dan die 20.000 subsidieverzoeken werden ingediend. Althans dat gepoogd werd dat te doen.
Dat betekent dan ook dat de subsidiepot gisteren al leeg zou zijn geweest als alle aanvragen wel goed waren binnengekomen. Wat door menigeen overigens ook wel was voorspeld.
De subsidie houdt in dat de gelukkigen 15 procent terugkrijgen van de materiaalkosten van een systeem (dus niet van het arbeidsloon) met een maximum van 650 euro. Bij een gemiddeld systeem met 9 panelen komt dat neer op zo'n 500 euro, zodat je met 22 miljoen dan 44.000 systemen zou kunnen subsidiëren. Maar dat wordt minder omdat ook de (forse) ambtelijke kosten van die 22 miljoen moeten worden betaald. Dus zal na zo'n 30.000 aanvragen de pot wel ongeveer leeg zijn.

Maar goed, de computers weigerden dienst, zelfs tot in de late avond en na middernacht. Dus is de pot nog vol en hebt u vandaag opnieuw kans om een subsidie op uw panelen in de wacht te slepen. Dat wil zeggen: als AgentschapNL de technische problemen onder de knie krijgt. Wat vanochtend om half negen nog niet het geval was...

Wilt u zo actueel mogelijk op de hoogte blijven, volg me dan ook via Twitter: @VincentDekker4.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden