Het was honger die ons naar het HHH dreef

links houden

We deden er vanuit de olympische judohal een tijdje over om in het Alexandra Palace te komen. Een uur of twee. Maar dat hadden we er voor over - al nodigde de wetenschap dat het paleis tegenwoordig een grote, lallende oranje enclave is niet erg uit. Behalve als je van grote, lallende oranje enclaves houdt natuurlijk, maar dat was niet het geval. Het was de honger die ons richting het Holland House dreef, en niets meer dan dat.

Direct bij aankomst verried de geur die om de biertempel hing al dat we in een Hollandse zone terecht waren gekomen. Bij het uitstappen van de bus roken we al dat typische, verfijnde parfum dat ons aan thuis deed denken. Sterker; het volledige Alexandra Palace geurde vrolijk naar frituurvet, naar frietjes, kroketten en kaassoufflés. In de grote zaal, waar zanger Jeroen van der Boom de menigte toezong, drong het Oudhollands odeur diep de neusgaten binnen. Alles in het HHH was een ode aan waar wij zin in hadden. Een frietje met.

Het was niet moeilijk om het eetgedeelte te vinden; als je je neus volgde kwam je vanzelf op een pleintje met daarop een aantal snackwagens. Daar sloeg nog even de verwarring toe omdat er meer keuze bleek dan we dachten. Koelbloedig lieten we ons echter niet verleiden door de hamburgers en al het andere voedsel. Met veel overtuiging in de pas vonden we de balie waar we konden bestellen. Al moesten we even wachten, omdat een Engelsman in verwarring was gebracht. Hij wilde weten wat nu toch een kaassoufflé was.

Het meisje achter het loket liet de snack zien. De man trok zijn neus op en zei toch maar voor de veilige keuze te gaan. Hij bestelde een frietje. Met ketchup, want ook van mayonaise wilde hij niets weten. Hij schudde zelfs enigszins verontwaardigd het hoofd, alsof hem net een onkies voorstel was gedaan.

Wij, Hollanders toch, lieten ons er niet door van de wijs brengen. Voor ons mét mayo. Daar hadden we twee uur voor gereisd.

Antal Crielaard

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden