'Het was één grote poppenkast'

null Beeld anp
Beeld anp

INTERVIEW - Terwijl het overleg tussen VVD, CDA en PVV in het Catshuis was gestaakt, lichtten de oppositieleiders in de media toe wat er in hun ogen zou moeten gebeuren als het kabinet zou vallen. Ondertussen overlegden ze met elkaar over de volgende stap. SP-fractievoorzitter Emile Roemer was daarentegen de afgelopen dagen opvallend stil.

Ingrid Weel

Was u bewust terughoudend?

"Nee hoor, ik deed gewoon wat ik behoor te doen: mijn werk."

De regering controleren is toch het werk van een parlementariër?

"Als er iets gebeurt, staat de SP vooraan. Als er morgen een verloskundige afdeling in een ziekenhuis sluit, ben ik de eerste die om uitleg van het kabinet vraagt. Maar er is nu toch niets aan de hand? Er is toch geen crisis? Dan kan je wel weer een debat aanvragen, maar één ding is zeker: je krijgt geen informatie."

Wij wisten gisteren pas om 11.51 uur dat de onderhandelingen doorgaan. Wist u het eerder?

"Ja. Als de Rijksvoorlichtingsdienst wereldkundig maakt dat de onderhandelingen zijn beland in 'een moeilijke fase', dan weet je zeker dat de kabinetscrisis er niet komt. Mijn intuïtie laat me in zulke gevallen zelden in de steek."

Waarom vertelde u toch niet alvast wat uw wensen zijn als de samenwerking tussen het kabinet en gedoogpartner zou stoppen?

"Je kunt wel allemaal scenario's aflopen, maar dat vind ik zonde van de tijd. Van speculeren word je niets wijzer. Daarbij verwacht ik dat de verkiezingen gewoon in 2015 zijn. VVD en CDA zitten helemaal niet te wachten op nieuwe gedoogpartners, en al helemaal niet op een nieuwe ronde bij de stembus."

Hoe weet u dat zo zeker?

"Kijk eens in de poppetjes van hun ogen. Bij het kabinet-Balkenende zag je het wantrouwen tussen PvdA en CDA. Zij mochten elkaar niet. Kijk eens naar Rutte, Verhagen en Wilders. Dat ziet er toch heel anders uit. Zij kunnen het prima vinden met elkaar en komen er wel uit."

De PVV moet dan wel veel concessies doen, zoals hervormingen op de arbeidsmarkt.

"Dat weten we helemaal niet. We weten niets. Wat we woensdag zagen, was één grote poppenkast."

Wat vindt u van de oproep van de PvdA om snelle verkiezingen?

"Ik kan mij daar helemaal in vinden: zo snel mogelijk verkiezingen. Dat zeg ik al sinds dit kabinet aantrad. Maar hoe harder je roept om verkiezingen, hoe langer het duurt. Dat werkt alleen maar contraproductief

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden