'Het was Dutroux, Dutroux, Dutroux'

Marc Dutroux wacht ongetwijfeld een lange gevangenisstraf. Maar de race is nog niet gelopen in het gerechtshof van Arlon. De 'debatten' zijn begonnen en de advocaten proberen het onderste uit de kan te halen.

BRUSSEL – Michel Nihoul, zakenman en oplichter, had vroeger altijd zo'n grote mond over zijn invloed in de top van het land. Maar als verdachte in het procesDutroux zit hij muisstil. De getuigenverhorenzijn vorige week afgesloten, maar zijn rol is onopgehelderd en speelt de ouders van de slachtoffers tegen elkaar uit.

Nihoul speelt een belangrijke rol in de vraag of de bendeDutroux nu een uitgebreid pedofilieen drugsnetwerk bediende of alleen Dutroux zelf. Hij woont het proces als vrij man bij, want al zijn straffen voor oplichting en drugshandel in het verleden heeft hij al uitgezeten. Maar zijn eigen opschepperige verhalen over zijn contacten met hooggeplaatsten hebben hem in de beklaagdenbank gezet. Want geen van de andere drie beklaagden, Dutroux incluis, heeft de eigenschappen die nodig zijn om een geavanceerd netwerk te runnen.

Nu viel wat dat betreft Nihoul ook nogal tegen, zo bleek vorige week toen er een aantal getuigen over zijn persoonlijkheid aan het woord kwamen. Invloedrijken en anderszins hooggeplaatsten waren nergens te bekennen. Waarmee de verhoren rond Nihoul het beeld van de gehele serie getuigenissen bevestigde: Dutroux was een 'geïsoleerde perverseling', geholpen door een paar ruggengraatloze slaafjes.

Het is het beeld waarmee deze week de debatten, de slotpleidooien, begonnen. De advocaten van de slachtoffers beten het spits af en zetten het heersende dilemma gelijk in de verf. Volgens advocaat Luc Savelkoul van de moeder van de vermoorde Eefje had Nihoul met de ontvoeringen niets, maar dan ook niets te maken. Volgens hem hebben de complottheorieën, aangezwengeld door onder meer openbare aanklager Michel Bourlet, alleen maar heel veel tijd verspild. ,,De meisjes, dat was Dutroux, Dutroux en nog eens Dutroux”, zegt hij.

Maar zijn verklaring staat diametraal tegenover die van Paul Quirynen, advocaat namens de familie van An Marchal. De familie is volledig overtuigd van een netwerk: Dutroux en Nihoul waren de spil, en het optreden van de politie en het gerecht van Charleroi was geen gestuntel, maar een rechtstreekse beschermingsoperatie voor de bendeDutroux. Onderzoeksrechter Jacques Langlois, die de netwerktheorie naar de prullenbak verwees, heeft prutswerk geleverd, Dit in tegenstelling tot zijn voorganger JeanMarc Connerotte en procureur Bourlet, die wel geloven in een netwerk. Tenslotte zit ook de politiek in het complot, door nog altijd genoegen te nemen met een ondeugdelijkgerechtelijk apparaat. Quirynen besloot met de kreet die in België symbool is geworden voor het wantrouwen: ,,Laat dit niet in de doofpot belanden.”

Maar Ronny Baudewyn, de advocaat van Marc Dutroux, houdt zijn hoofd koel. Vandaag klinkt het requisitoir van procureur Bourlet, morgen gaat Baudewyn in de tegenaanval met zijn pleidooi. Het ziet er slecht uit voor Dutroux. Met name waar het gaat om de gijzeling en het misbruik van Sabine en Laetitia en de dood van Julie en Mélissa heeft hij geen poot om op te staan. Maar Baudewyn zal Dutroux' huid duur verkopen, zo kondigde hij al aan. Overal waar nog het minste beetje mist hangt, zoals rond de ontvoering van An en Eefje, is volgens hem maar één conclusie mogelijk: Vrijspraak.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden