'Het waren geen liefkozingen'

Tussen schuld en onschuld zit vaak een kleine stap. De rechter ziet dat wekelijks.

Op een lentedag op Mallorca stokte hun relatie, of wat daar van over was. In hun hotelkamer greep hij zijn toenmalige partner van achter aan haar haren, sloeg haar in het gezicht, probeerde met vinger en duim haar een oog uit te drukken en wilde hij een biljet van 20 euro in haar mond proppen.

"Het waren geen liefkozingen", erkent de verdachte (46) cynisch tegenover de rechter. "Ze zanikte steeds waar die 20 euro was. Ik had niet moeten proberen dat biljet in haar mond te proppen. Maar dat ik mijn vinger in haar oog zou hebben gedrukt, klopt niet."

Al voor het incident was de vakantie verknald. De bankpas van de verdachte bleek op het Spaanse eiland waardeloos. "Geskimd in Nederland", legt hij de rechter uit. "Daardoor zaten we haast zonder geld."

Er was meer. Op een vraag van zijn vriendin had hij geantwoord dat hij niet wilde trouwen. De vrouw wist genoeg: ze zouden niet samen oud worden.

De spanningen binnen hun relatie bereikten een climax toen hij de hoteldeur achter zich dichttrok en een nacht wegbleef. Toen hij om half zeven 's ochtends de kamer binnenkwam en op bed ging liggen, inspecteerde zij zijn portefeuille. Die was leeg. Zij wilde weten waar het resterende geld was gebleven. Er ontstond ruzie en hij mishandelde haar.

De rechter merkt op dat de vrouw bij een eerder incident waarbij hij was betrokken haar been brak. Voor deze mishandeling is hij veroordeeld. In die procedure eiste het slachtoffer een schadevergoeding van hem van 18.000 euro. De rechter heeft de vrouw onlangs een voorschot van 4000 euro toegewezen.

Voor de mishandeling op Mallorca vordert zij een bescheiden schadevergoeding van 210 euro voor immateriële kosten. Aangezien zij na terugkomst uit Spanje meteen onderdook en vervolgens moest verhuizen, eist zij voor de herinrichting van haar nieuwe woning nog eens 1800 euro.

Als de rechter hem vraagt wat hij van de vordering van de 210 euro vindt, antwoordt hij: "Ik heb geen verstand van dit soort zaken. Ik ga liever zitten dan dat ik betaal." Hij heeft een vaste baan, maar ook schulden. "Dat komt door al dit geouwehoer en gezeik", zegt hij onverschillig. "Ik ben een lening aangegaan om haar uit te kopen."

De man heeft een nieuwe vriendin. Zij zit op de publieke tribune. Zijn ex-partner zit, met loopkrukken, een eind van haar verwijderd. De reclassering adviseert de rechter de verdachte een werkstraf op te leggen. De maand gevangenisstraf die hem bij de eerdere veroordeling voorwaardelijk was opgelegd, zou kunnen blijven staan.

De rechter veroordeelt de man tot zestig uur werkstraf en betaling van 210 euro aan het slachtoffer. De proeftijd wordt met één jaar verlengd.

"Waar twee vechten, hebben twee schuld", zegt de rechter, die de poging om het slachtoffer een oog uit te drukken niet bewezen acht. "Maar u bent te ver gegaan." Na de uitspraak geeft de nieuwe vriendin hem een zoen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden