'Het ware wezen van de mens, de ziel, heeft een goddelijke aard'

Cherag Johannes Karimbakhsh Witteveen van de internationale Soefibeweging

"Ik sta in de Universel Murad Hassil in Katwijk aan Zee, de tempel van de Soefi's. Die is juist hier gebouwd omdat de oprichter van de beweging, de grote Indiase wijsgeer, musicus en mysticus Hazrat Inayat Khan, er een bijzondere geestelijke ervaring had. 'Murad Hassil' betekent 'wens vervuld'.

Deze foto is genomen tijdens de Universele Eredienst, die uitdrukking geeft aan de eenheid van religieuze idealen. De kaarsen op het altaar staan voor de grote religies: hindoeïsme, boeddhisme, zoroastrianisme, jodendom, christendom, en islam. Het is naar onze overtuiging één en hetzelfde Goddelijke licht dat door al deze religies straalt: de hangende kaars. Tenslotte is er nog een zevende kaars die al diegenen voorstelt die, bekend of onbekend, het licht van de waarheid hebben hooggehouden in, zoals wij dat noemen, de duisternis van menselijke onwetendheid.

Op het altaar ligt een kleed met het soefisymbool. Zie je het hart? Dat is het menselijk hart. De ster daarin staat voor het goddelijke licht. De opkomende maan stelt voor dat dat licht steeds meer weerspiegelt in het hart.

Tijdens de dienst lezen we een korte passage uit de heilige geschriften van alle religies. Daarna licht iemand het onderwerp van die dienst toe. Met klassieke muziek, gebeden en een korte stilte wordt een bijzondere sfeer geschapen. Ik ben cherag, daarom draag ik een bruine robe en een lichtgele blouse. Ik heb een speciale opleiding en ben geordineerd. De essentie van onze beweging is de overtuiging dat God alomvattend is en dat het ware wezen van de mens, de ziel, een goddelijke aard heeft. Ik heb met fotograaf Seesing meegedaan omdat ik dat dat idee graag verder verspreid."

Het fotoproject 'Religie Nu' van Eddy Seesing opent 15 december als expositie in de Rotterdamse Kunsthal en is vanaf 17 februari 2012 te zien in het Exposorium Vrije Universiteit Amsterdam.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden