Het wagentje brengt brood in de arme buurt

Annet Bos en Mario Booms in hun vervuilende driewieler. Beeld Olaf Kraak

Vrijwilligers brengen in Amsterdam voedsel rond naar hen die de Voedselbank niet willen of kunnen vinden.

Nat van de regen komen Annet Bos en Mario Booms het buurthuis aan het Columbusplein in Amsterdam binnen en leggen de 'buit' op tafel: drie vuilniszakken vol hele broden, croissantjes en saucijzenbroodjes. Rond die tafel zitten acht vrouwen, deze keer toevallig allen van Marokkaanse komaf.

Bos en Booms rijden dag-in-dag-uit in een tuktuk-achtig wagentje door Amsterdam-West om brood uit te delen aan stadgenoten die in armoede leven. Honderden mensen bedienen ze op die manier, van verschillend allooi. Maar de ontvangers hebben één ding met elkaar gemeen: de Voedselbank laten ze ondanks hun penibele financiële situatie links liggen. Dus zamelt stichting Foor El-Qaar, een woordspeling van oprichter Bos, eten in bij bakkers en supermarkten. Die moeten het anders toch maar weggooien.

Het buurthuis is een van de vele adresjes waar de bedrijfsdriewieler stopt. Buurtbewoners kunnen het brood hier op vaste dagen afhalen. De Marokkaanse vrouwen die nu binnen zitten hebben het gezellig, ondanks de wat sobere aankleding met twee oude banken en niets aan de muur. Bos en Booms kennen iedereen bij naam en maken geintjes met de vrouwen, die er niet zo happig op zijn in de krant te komen.

Taalkennis

Op de vraag waarom ze eigenlijk niet gewoon naar de Voedselbank gaan, een paar straten verderop, blijft het dan ook even stil in de kamer. Dan zegt Annet Bos: "Velen kennen de taal niet goed genoeg. Voor de Voedselbank moet je toch papieren invullen, duidelijk kunnen maken dat je te weinig inkomsten hebt." Anderen schamen zich te veel en worden er liever niet gezien, weet ze. Weer anderen zijn slecht ter been. Toevallig zijn er aan het Columbusplein vandaag alleen buurtbewoners met een migratieachtergrond, maar dat is volgens henzelf vaak anders. Drukker is het op minder regenachtige dagen in ieder geval. "Soms staan hier dertig man tegelijk te dringen", zegt Booms. "Met allerlei achtergronden."

Met die taal helpen ze elkaar wel in het buurthuis. Als één van de vrouwen iets over de coördinator van de wijk wil zeggen, komt ze aanvankelijk niet verder dan de eerste lettergreep. Booms - Amsterdams accent, haren strak achterover gekamd - schiet te hulp: "Ophakken in delen! Co-or-di-na-tor! Precies, zo ja!"

Stadsdeelbestuurder Jeroen van Berkel erkent dat je best taalvaardig moet zijn om je weg te vinden naar voorzieningen als de Voedselbank, bijvoorbeeld via de gemeentelijke website. De gemeente Amsterdam is daarom 'ontzettend blij' met het werk van Bos, laat hij weten. "Ze komt in de haarvaten van de wijken. Mensen die niet zo snel naar ons als gemeente komen voor hulp, weet Annet wél aan te spreken."

Van Berkel zegt bereid te zijn Foor El-Qaar uit de brand te helpen met hun vervoerswagentje. Daarmee kwam de stichting onlangs in het regionale nieuws: de tuktuk waarmee ze al dat brood rondbrengen is te milieuvervuilend voor de strengere regels die de gemeente 1 januari in laat gaan. Geld voor een schonere motor heeft Bos niet, maar de gemeente wil deze week samen met haar een oplossing bedenken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden