Het wachtwoord is: Ik-hou-van-je, kun je dat even herhalen?

Zij is niet meer, de Penelope van de Bond-cyclus. Waar die dekselse James ook heen ging, steevast kwam hij weer thuis bij Miss Moneypenny. Daar zat ze te wachten, keurig gekapt en gekleed, met de onverstoorbaarheid van de echtgenote die weet dat hij er op een dag weer zal zijn. Veertien films lang was actrice Lois Maxwell de thuisbasis van geheim agent 007 James Bond. In 1985 was haar laatste werkdag aan het bureau van de Britse geheime dienst. Afgelopen weekeinde overleed ze, 80 jaar oud.

Ze was de meest getrouwde vrouwelijke single van het witte doek.

En al die 23 jaar bleef ze hopen dat ooit, op een dag de man aan haar zijde eens iets anders zou doen dan haar een memo te dicteren of een hoed toe te werpen en gewoon zou zeggen dat hij van haar hield. Een keer probeert ze het af te dwingen. In ’You Only Live Twice’ heeft ze samen met M, de grote baas van de Britse geheime dienst, een passend wachtwoord bedacht voor James. „We hebben iets bedacht waarvan we dachten dat je het niet zou vergeten: Ik-hou-van-je. Kun je het even herhalen?”

Nooit geeft hij toe, nooit gaan ze samen uit eten. Maar ze houdt vol. Als ze verstandig is geweest, heeft ze de bioscoop gemeden. Want daar was hij te zien, met dames die namen dragen als Honey, Tatiana Romanova, Pussy Galore, Domino, Tracy, Tiffany Case, Mary Goodnight, Octopussy, Fatima Blush, May Day.

Maar ach, na de vijfde of zesde had ze erop kunnen vertrouwen dat dat geen van allen blijvertjes waren. Ze overleefde ze allemaal. Moneypenny heeft die 23 jaar steeds maar die ene minuut nodig gehad om duidelijk te maken dat zij op haar post zat, zit en blijft. Daar had ze geen bikini voor nodig. Wel heeft ze een keer om een ring met een diamant gevraagd. Of het ook een tulp mocht zijn, antwoordde de schalkse James, op het punt om naar Amsterdam te vertrekken.

Moneypenny bleef al die tijd onberispelijk, maar toch met een vermoeden van ook iets anders. Ze was tevreden met haar bestaan, maar had toch altijd hoop op ietsje meer. Kortom, een vat vol tegenstrijdigheden en misschien wel juist daardoor stabieler dan wie ook. Wat deed ze eigenlijk al die tijd dat de camera achter James aan zat?

Misschien ging ze wel op de thee bij zo’n andere Penelope, Therèse Michielsen, ook bekend als Miche, die jarenlang thuis wachtte tot die andere JB, Jacques Brel, weer eens thuiskwam. Dat gebeurde de laatste keer trouwens niet. Brel ging, alsof hij Bond was, met een minnares per zeiljacht naar het eiland Hiva Oa in de Stille Oceaan. En het is dat John Kennedy al dood was toen de eerste Bond-film met Moneypenny gemaakt werd, maar anders had ze ook kunnen bellen met Jacky Kennedy, die thuis wachtte tot haar man terug was van zijn bezoekjes aan Marilyn Monroe.

Maar het kan zijn dat ze iets anders deed. Kijk, James is zo ijdel dat hij de hele wereld wil laten zien welke avonturen hij beleeft, met en zonder geweld. En terwijl de camera achter hem aan rent, heeft onze Miss alle gelegenheid om lekker haar gang te gaan.

Zolang ze die ene minuut op haar post is, kan ze verder doen wat ze wil. Ze trekt op tijd haar jurk recht, kamt haar haar, schuift het slotje van haar parelketting keurig naar de achterkant van haar hals en James trapt er iedere keer weer in.

Nooit heeft hij een vermoeden gehad, nooit iets gevraagd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden