Het wachten is op een doeltreffende schoffelmachine

In de discussie over het verbod van negen soorten landbouwgif draait alles om de vraag of er vervangende bestrijdingsmiddelen zijn. De rechter verbood onlangs negen pesticiden die volgens telers van uien, aarbeiden, kool, erwten, snijbloemen en bloembollen onmisbaar zijn in de strijd tegen ziekten en plagen.

redactie economie

Onmisbaar is wel een erg zware term, stelt het College voor de Toelating van Bestrijdingsmiddelen (CTB) in Wageningen. Wie maar genoeg schoffelt, hoeft bijvoorbeeld geen bestrijdingsmiddel tegen onkruid te gebruiken. Maar dat is slechts één kant van het verhaal. Op een bijeenkomst vorige week in Lelystad stelden vollegrondsgroentetelers en akkerbouwers nog eens vast dat er grote behoefte bestaat aan goede methoden om op mechanische wijze onkruid te bestrijden. Want arbeidskrachten zijn nauwelijks te vinden en bovendien jagen ze de kostprijs van de producten omhoog. De overheid zou daarom de ontwikkeling van nieuwe methoden moeten subsidiëren.

Chemieproducent Bayer produceert het bestrijdingsmiddel Curater waarin de inmiddels verboden stof carbofuran zit. De industrie weet al jaren dat die stof op de nominatie staat uit de legaliteit te worden geschrapt. Waarom is er nog geen alternatief ontwikkeld? ,,Daar zijn we mee bezig'', aldus een woordvoerster. ,,Maar we hebben nog twee jaar nodig.'' E. Pannan, medewerker van Aventis, een producent van gewasbeschermingsmiddelen, houdt eenzelfde verhaal. ,,Het ontwikkelen van bestrijdingsmiddelen is net zoiets als het ontwikkelen van medicijnen: je zoekt iets maar je weet niet wanneer je het vindt.''

Ondertussen zoeken biologische landbouwers naarstig naar middelen die helpen tegen plagen en ziekten. Zo blijken egels prima slakkenbestrijders te zijn in de aardbeienteelt. Angus Davison, een teler van biologische aardbeien uit het Engelse Ledbury is er heel tevreden over. De teler, die jaarlijks 250 ton aardbeien levert aan de supermarktketen Sainsbury's, werd op het idee gebracht door tuinboeken uit de negentiende eeuw. De werkwijze is dus niet nieuw, maar raakte op de achtergrond na de ontwikkeling van chemische bestrijdingsmiddelen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden