Het wachten is op de boortorens

Half Terschelling loopt te hoop omdat Tulip Oil er naar aardgas wil boren. Milieuman Wouter van Dieren was al bezig met compensatie voor de eilanders. Hij snapt de ophef niet zo.

JOOP BOUMA en REDACTIE DUURZAAMHEID

Je probeert miljoenen los te krijgen voor Terschelling en dan krijg je boze mails, verwijten over belangenverstrengeling, zelfs dreigementen. Terwijl de bedoeling toch goed is.

Wouter van Dieren (73), milieuman-van-het-eerste-uur begrijpt de commotie op 'zijn' Terschelling niet goed. Het halve eiland loopt te hoop omdat een olie- en gaswinningsbedrijf naar aardgas wil boren op of nabij Terschelling.

Van Dieren, lid van de prestigieuze Club van Rome ('Grenzen aan de Groei'), houdt van Terschelling. Jaarlijks organiseert hij op het eiland een druk bezocht duurzaamheids-evenement, Springtij geheten, waar heel vergroenend Nederland zich verzamelt om prangende milieuthema's te bespreken. Afgelopen jaar voor de vijfde keer alweer.

Tulip Oil, de gas- en oliefirma die rond Terschelling naar gas wil gaan boren, was sponsor. "Ja, maar dat was eenmalig. Ook de Gasunie en de Nam hebben vorig jaar gesponsord. Het ging om piepkleine bedragen, 2500 euro, zoiets. Er werd dagenlang tijdens Springtij gesproken over energie-onderwerpen, dan is het logisch dat die bedrijven willen meedoen", aldus Van Dieren.

Op Terschelling is er stevige kritiek op de milieuman, die zich door Tulip Oil tot voorzitter liet benoemen van een klankbordgroep waarin eilandbewoners - tot gisteren - praatten over de plannen om naar gas te boren in het beschermde Waddengebied. De klankbordgroep had volgens woordvoerder Joost den Dulk van Tulip Oil tot taak het maatschappelijk draagvlak te peilen voor gaswinning op het eiland. Van Dieren ziet het net iets anders: "We zouden kijken of we samen afspraken konden maken over financiële compensatie voor het eiland, als de boringen doorgaan."

Tulip Oil had in beginsel bereidheid getoond om een deel van de opbrengst van het gasveld bij Terschelling te investeren in het eiland. Net als bij het Waddenfonds, aldus Van Dieren, dat gevuld wordt door bedrijven die natuurschade door hun bedrijvigheid compenseren. Maar op Terschelling zit niet iedereen op geld van Tulip Oil te wachten, bleek gisteren. De klankbordgroep viel uiteen. Van Dieren: "We hebben ons huiswerk gedaan en de gemeente geadviseerd om een adviescommissie te laten kijken naar de plannen van Tulip Oil"

"Ik heb mij teruggetrokken. Mijn conclusie is dat er op Terschelling geen industriële activiteiten thuis horen. Het is ook niet uit te leggen vanwege de gasbevingen in Groningen. Daar is zo enorm geblunderd door de overheid en de politiek. Dat heeft geleid tot een groot wantrouwen hier op Terschelling."

Van Dieren is teleurgesteld over de kritiek. "We proberen miljoenen los te krijgen voor het eiland. Dát was de bedoeling van de klankbordgroep. Als die boorplannen doorgaan, dan is Tulip Oil moreel, en op termijn misschien zelfs wettelijk, verplicht om de milieuschade te compenseren."

undefined

Actiegroep: 'Elk konijn wordt hier beschermd'

"Je mag op Terschelling bij wijze van spreken nog geen konijntje doodschieten vanwege de beschermde status. Het is nota bene een Natura2000-gebied en dan zal zo'n olie- en gasbedrijf hier wel mogen gaan boren? Kom nou toch, zeg." Annet van Essen is diep verbolgen over de plannen van Tulip Oil, om een gasbel nabij Terschelling leeg te pompen.

Zo mogelijk nog bozer is ze dat eigenlijk pas heel onlangs de plannen naar buiten kwamen. "Ze zijn er al een jaar over bezig, zonder dat er iets over bekend is gemaakt."

Ze heeft met eilandbewoners een actiegroep opgericht, Gas(t)vrijTerschelling. Op het eiland is de onrust groot, zegt Van Essen, al zijn er ook bewoners die geen probleem hebben met gaswinning.

Ook de gemeente Terschelling maakt zich zorgen. CDA-wethouder Hendrik van der Wielen zegt dat hij 'Groninger taferelen' wil voorkomen "Ik kan me de zorgen van de Terschellingers over de gaswinningsplannen goed voorstellen, en die deel ik. Wij willen het unieke karakter van het eiland en zijn kust behouden. Van dat natuurschoon leven wij ook."

undefined

Tulip Oil: 'Er is niks aan de hand'

Er ligt nog niets vast, alle vergunningen moeten nog worden verstrekt. Er is een winningsvergunning aangevraagd voor de gasbel bij Terschelling, maar meer ook niet, zegt Joost den Dulk van Tulip Oil. "De bewoners en andere belanghebbenden komen nog aan het woord. Wij gaan graag in gesprek met iedereen op Terschelling."

Tulip Oil is een vrij jong bedrijf, opgericht door ex-Shell en ex-NAM functionarissen. De grootste aandeelhouder is de Britse Barclays Bank.

Een relatief klein gasveld, zoals dat bij Terschelling, waarin 2 tot 4 miljard kubieke meter gas zit, is voor Tulip Oil aantrekkelijk genoeg om te exploiteren.

Juist deze week is het bedrijf begonnen met de exploitatie van een gasveldje van 1 miljard kuub bij Drachten.

Maar de prijsontwikkeling op de energiemarkt speelt voor het bedrijf ook een rol. "De gasprijs daalt, en die lage prijs houden we waarschijnlijk wel een aantal jaren. Dus we zullen ons een keer afvragen of winning nog rendabel is. Maar vooralsnog willen we graag aan de gang bij Terschelling."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden