Het vroegpensioen echoot nog na op menige werkvloer

56% van de Nederlandse 55-plussers vindt dat ze onvoldoende doorgroeimogelijkheden hebben. Beeld Trouw SS
56% van de Nederlandse 55-plussers vindt dat ze onvoldoende doorgroeimogelijkheden hebben.Beeld Trouw SS

55-plussers vinden dat hun leeftijd hun doorgroeimogelijkheden op het werk beperkt, zo blijkt uit onderzoek van ADP.

Jeannine Julen

Doorgroeimogelijkheden genoeg op de werkvloer, zegt bijna 80 procent van de Nederlandse werknemers. Maar die tevredenheid over hun loopbaanmogelijkheden loopt rap terug naarmate Nederlanders ouder worden. Zo meent 56 procent van de 55-plussers dat hun leeftijd hen in de weg zit als ze een cursus willen volgen of willen doorgroeien naar een nieuwe functie.

Een opvallend hoog percentage, blijkt uit het onderzoek van salarisverwerker ADP dat gisteren is gepubliceerd. ADP ondervroeg bijna tienduizend werknemers uit Spanje, Nederland, Zwitserland, Polen, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Italië en Frankrijk. Daaruit blijkt dat Nederlandse 55-plussers het vaakst van alle werknemers van mening zijn dat ze door hun leeftijd minder doorgroeimogelijkheden krijgen van hun werkgever. Italianen zien hun leeftijd het minst als belemmering. Van de Italiaanse vijftigers vindt 40 procent leeftijd een obstakel.

Cultuur

Waarom die hogere leeftijd zoveel Nederlanders dwarszit, heeft ADP niet onderzocht. Maar, vermoedt het bedrijf, het heeft voor een deel met cultuur te maken. Nederlanders boven de vijftig worden op de werkvloer al snel als oud gezien, aldus een woordvoerder. "Tot 2005 was de trend dat mensen van boven de 50 met vervroegd pensioen gingen. Werkgevers investeerden niet veel meer in deze medewerkers. Inmiddels is duurzame inzetbaarheid een belangrijk onderwerp, maar veel werkgevers zijn daar nog niet echt mee bezig."

Werkgeversorganisatie AWVN herkent zich niet in het beeld dat de geënquêteerden schetsen. De opleidingsbudgetten die hun leden beschikbaar stellen aan werknemers discrimineren niet op leeftijd. Wat Gerard Groten, directeur arbeidsvoorwaardenbeleid, wél herkent, is dat bedrijven nog niet zijn ingericht op langer doorwerkende vijftigers en zestigers. "Veel werknemers staan onvoldoende stil bij de vraag: kan ik dit werk nog tot mijn 67ste blijven doen?" Opleidingsbudgetten worden nauwelijks benut, zegt Groten. "Waarschijnlijk omdat werknemers zo'n opleiding eerder als bedreigend ervaren dan als een kans."

Vedere loopbaan

Groten ziet die houding bij de stratenmaker die door zijn fysiek zware beroep onmogelijk tot zijn 67ste door kan. Maar ook bij een financieel medewerker van een bank die voor een reorganisatie staat. Hoe zorg je ervoor dat ook die gaan nadenken over hun verdere loopbaan?

Geef werknemers de regie over hun loopbaan, adviseerde AVWN haar leden begin dit jaar in haar arbeidsvoorwaardennota. Dat kan door ze de mogelijkheid te geven om opleidingsgeld niet alleen in te zetten voor hun huidige functie, maar ook voor een eventuele nieuwe loopbaan, stelde de werkgeversorganisatie. "Iemand van vijftig mag zich wel gaan realiseren dat de wereld groter is dan het leggen van klinkers en een bankmedewerker moet beseffen dat er meer is dan de bank alleen", zegt Groten.

Ook vakbond CNV zegt nauwelijks signalen binnen te krijgen van 55-plussers die onvoldoende doorgroeimogelijkheden zien. Wel ziet voorzitter Maurice Limmen dat werkloze vijftigers langer dan hun jongere collega's aan de zijlijn blijven staan. "Bij veel werkgevers bestaat ten onrechte het beeld dat de productiviteit van oudere werknemers lager is, bijvoorbeeld omdat ze vaker ziek zouden zijn of dat ze niet bereid zouden zijn zich om te scholen. Dit zijn hardnekkige, schadelijke en zeer wijdverbreide misvattingen. Daar klopt niks van. Maar oudere werknemers hebben er wel veel last van en komen daardoor lastiger aan het werk."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden