de minaret

Het vrije woord is niet langer heilig

Richard Dawkins. Beeld epa
Richard Dawkins.Beeld epa

Het was wangedrag van laffe academische wezels, maar als publiciteitsstunt pakte het perfect uit, althans voor het beoogde slachtoffer. De Britse evolutiebioloog Richard Dawkins zou onlangs zijn nieuwste boek aanbieden op Berkeley University, vlakbij San Francisco.

Eildert Mulder

De organisatie was in handen van de radiozender van de universiteit, KPFA, die Dawkins wetenschappelijke werk loofde. Tot zover niets aan de hand, maar Dawkins is nog om een andere reden beroemd, als spreekbuis van een rechtlijnige vorm van atheïsme. Zijn bekendste boek daarover is 'The God Delusion'.

Nou was dat allemaal nog geen probleem geweest, ware het niet dat Dawkins ook klachten heeft over de islam. Het is ondenkbaar dat Berkeley dat niet wist. Maar hoe dan ook, ineens vernamen de mensen die hadden gereserveerd dat de boekaanbieding niet doorging, per mail. Dawkins zelf kreeg geen afzegging. De KPFA zou op de valreep hebben ontdekt dat hij moslims had gekwetst, en dat was de reden voor de annulering.

Juist Berkeley was in de jaren zestig de bakermat van de Free Speech Movement. Het vrije woord was er heilig. Medestanders van Dawkins zijn boos. Volgens hen is het vrije woord altijd wel kwetsend voor deze of gene. KPFA beroept zich op hetzelfde vrijheidsbeginsel: de zender zou gebruik hebben gemaakt van haar eigen vrijheid, met het edele doel een groep in verdrukking, de moslims, te beschermen. En dat, jawel, door een vrije, kritische geest de mond te snoeren.

Wat is de echte reden?

Het verhaal van KPFA bleek zo lek als een verrotte roeiboot, die Dawkins moeiteloos tot zinken bracht. Hij pakt, betoogt hij, vooral de extreme islam aan, die meer slachtoffers maakt onder moslims dan onder niet-moslims. En verder beschuldigt hij ook de God van het Oude Testament van vreselijke dingen, zoals kindermoord, genocide, vrouwenhaat en veel meer. Dat vindt Berkeley kennelijk prima. Is kwetsen van christenen soms niet erg en van moslims wel?

Wat was de echte reden voor de draai van Berkeley? Lange politieke tenen op de campus? Of Saudische oliegeldstromen naar Amerikaanse universiteiten? Ook Berkeley likkebaardt en lebbert mee. Een deel van de giften gaat naar instituten voor de bestudering van het Midden-Oosten en de islam.

Die edelmoedigheid brengt de vrije islamwetenschap in gevaar, want wie betaalt bepaalt. Zelfs als de suikertante een land is als Saudi-Arabië, waar de regering extreme islam promoot, 'tovenaars' onthoofdt en buurland Jemen teistert met bommen en cholera.

De strijd van het vrije woord

De islam is niet Dawkins enige zorg. Ook op andere fronten verdedigt hij het vrije woord. In mei nam hij het op voor de Engelse documentairemaker Stephen Fry, tegen wie in Ierland een aanklacht was ingediend wegens blasfemie, dat daar als misdrijf zelfs in de grondwet is opgenomen. Fry had God een maniak genoemd. Dawkins bood aan om zelf in Ierland terecht te staan, in een proefproces. Maar zover kwam het niet, justitie annuleerde de zaak-Fry, bij gebrek aan voldoende gekwetste Ieren.

Voor Nieuw-Zeeland was de zaak rond Fry aanleiding zijn eigen blasfemiewet af te schaffen. De moslimwereld peinst daar niet over. Ronduit goddeloos is de bestrijding van blasfemie in Pakistan, met als slechts een van de vele droeve iconen de christelijke boerevrouw Asia Bibi, die al zeven jaar in een dodencel huist. In zo'n onderkomen vertoeft ook de Mauretaanse ingenieur Ould Mkhaitir, wegens het uiten van milde kritiek op Mohammed.

Dawkins boekaanbieding zou gisteren alsnog doorgaan, maar nu in een blij verraste literatuurwinkel in San Francisco.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden