CommentaarVS en Taliban

Het vredesakkoord voor Afghanistan biedt de Afghanen bijzonder weinig hoop

De term vredesakkoord draagt de belofte van verbetering in zich. Verbetering van de veiligheidssituatie, van de economie, van de scholing van kinderen, kortom van de toekomst. In Afghanistan heeft de term helaas weinig betekenis, want na het ‘vredesakkoord’ tussen de Verenigde Staten en leiders van de radicaal-islami­tische Taliban is er nauwelijks zicht op echte vooruitgang.

Maandag werd dat weer eens pijnlijk duidelijk bij de inauguraties van twee rivaliserende staatshoofden. De ene is zittend president Ashraf Ghani, die de verkiezingen in september zegt te hebben gewonnen. De andere is Abdullah Abdullah, de afgelopen vijf jaar de tweede man in Ghani’s regering, die Ghani beschuldigt van fraude. De afgelopen maanden konden zij geen overeenstemming bereiken en westerse diplomaten wisten de gelijktijdige inauguraties ook niet te voorkomen.

De destructieve tweestrijd in regeringscentrum Kabul is slechts één element in de opeenstapeling aan conflicten in Afghanistan. Ghani en Abdullah willen allebei het centraal gezag vertegenwoordigen, maar een batterij aan opstandige volken, facties, clans en terreurgroepen bestrijdt dat centraal gezag. De grootste groep, de Taliban – ooit zelf als centraal gezag verdreven, omdat ze onderdak boden aan terreurbeweging Al-Qaida – heeft inmiddels grote delen van het land weer in handen. Ook strijders van Islamitische Staat plegen geregeld zware aanslagen. Alleen door steun van de VS en hun bondgenoten, waaronder Nederland, kon het centrale gezag nog enigszins overeind blijven.

Het akkoord met de Taliban illustreert het failliet van de westerse inmenging in het land

Het ‘vredesakoord’ dat de VS vorige maand sloten met de Taliban illustreert het failliet van deze westerse poging de politiek in Afghanistan te bepalen. De Amerikanen hebben terugtrekking beloofd van hun militairen en die van bondgenoten, terwijl de Taliban toezegden deel te zullen nemen aan een Afghanistan-breed vredesoverleg. Dat had deze week moeten beginnen in Oslo, maar is uitgesteld. Bovendien was de regering van Ghani niet betrokken bij de gesprekken tussen de VS en de Taliban, waardoor de uitvoering ervan nu al hapert.

Alleen die terugtrekking zal vermoedelijk overeind blijven, want de Amerikaanse president Trump heeft weinig zin in voortzetting van de uitputtende strijd in Afghanistan. De internationale interventie heeft daarmee weliswaar Al-Qaida aangepakt en het Taliban-bewind verdreven, maar laat het land nu in chaos achter. Je mag voor de Afghanen hopen dat de Taliban niet opnieuw hun islamitisch extremisme op hen kunnen botvieren. Maar het totale gebrek aan politieke eenheid, tot in Kabul, doet vrezen dat de bevolking nog jaren van ellende wacht, met zeer weinig belofte van verbetering.

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden