Commentaar
Het voorstel voor een nieuw energieplan is een goed idee
De opdracht is helder. Sinds het VN-klimaatakkoord van Parijs (2015) weten we dat fossiele energiebronnen olie en aardgas hun langste tijd hebben gehad.
De noodzaak om stappen te zetten bij de energietransitie is immers groot
In 2050 moet Nederland geheel draaien op hernieuwbare energiebronnen: op de wind en de zon, op energie die bijvoorbeeld is gewonnen uit de bodem, het riool of uit duurzame biomassa. Bij deze enorme omschakeling doemen verschillende grote problemen op.
Nu worden al kansrijke projecten gefrustreerd omdat onduidelijk is wie voor de transitie gaat betalen: overheid, bedrijfsleven of burger. Ook juridisch is er nog veel te regelen, waarschuwde accountantsbureau PwC afgelopen week. De oude (fiscale)regels belemmeren bijvoorbeeld de inzet van slimme energiesystemen, waarbij bijvoorbeeld groene stroom wordt opgeslagen in accu’s, om die later alsnog te leveren aan het energienet.
Daarnaast is er steeds meer discussie over het Energieakkoord uit 2013. Lang niet iedereen is even enthousiast over dat akkoord, waarin is vastgelegd dat over zes jaar 16 procent van alle energie van duurzame bronnen komt. Grootschalige zonneparken zijn bijvoorbeeld lelijk en hun energieproductie is relatief bescheiden. En wie een grote windmolen voor zijn deur krijgt is daarmee zelden blij, zo bewijst het protest in de Veenkoloniën.
Kritisch kijken
Het is begrijpelijk dat minister Kamp, verantwoordelijk voor de energietransitie, op deze punten van geen wijken weet, zeker zolang er nog te weinig wind op zee wordt geoogst. De noodzaak om stappen te zetten bij de energietransitie is immers groot. Zo groot zelfs, dat het zinnig is om nu al verder te kijken dan 2023. Het voorstel om een nieuw energieplan op te stellen, dit keer met als horizon 2035, is dan ook een goed advies van oud-minister Jacqueline Cramer aan het nieuwe kabinet.
Het nieuwe kabinet moet ook kritisch kijken naar de subsidie van 3,5 miljard euro die gemoeid is met de bijstook van biomassa in kolencentrales. Deze geïmporteerde houtsnippers, waarvoor nota bene bomen worden geslecht, zorgen weliswaar voor minder CO2-uitstoot door die kolencentrales. Maar ze maken de toch al zo goedkope kolen extra aantrekkelijk als fossiele energiebron - en dat voor een langjarige termijn. De vraag is of dat een slimme investering is, nu echte groene energie snel goedkoper wordt.
De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.