Het volk heeft al geoordeeld over Holleeder, nu alleen de rechter nog
Justitie begint donderdag aan het requisitoir in de zaak-Holleeder. Dat gaat vier dagen duren. ‘Het gaat erom de nabestaanden een stem te geven.’
Willem Holleeder? Die deugt voor geen meter. Na vijftig zittingsdagen op de rechtbank Amsterdam, twee films op tv over de ontvoering van biermagnaat Freddy Heineken, twee boeken van de hand van zuster Astrid, een toneelstuk, een oneindige reeks televisieoptredens van onder meer misdaadverslaggever Peter R. de Vries en een tv-serie genaamd ‘Judas’ is er geen enkele ruimte voor een ander oordeel. De verdachte is een boef, en dat ontkent hij niet, maar is hij ook een moordenaar?
Lange adem
In vier dagen, zo lang duurt het requisitoir dat vandaag begint, zullen de officieren van justitie Lars Stempher en Sabine Tammes hun visie geven, uitmondend in een strafeis op 1 maart. Aan de vooravond van hun verhaal wensen de beide officieren te benadrukken dat de nabestaanden van de zes slachtoffers (vijf moorden, één doodslag) uit het begin van deze eeuw nog altijd het recht hebben op een behandeling van de zaken.
“Het gaat erom de echtgenotes, kinderen, de ouders, broers en zussen een stem te geven en te komen tot herstel van hun vertrouwen in de rechtsstaat.” Dat de jacht op Holleeder met tientallen rechercheurs jaren heeft geduurd, maakt volgens het OM niet uit. “Het was een kwestie van een lange adem voordat politie en justitie zover waren dat er sprake is van een houdbare zaak tegen de verdachte.” De veertig rechercheurs waren goed voor verhoren van 230 getuigen. Bij de rechter-commissaris werden nog eens 56 getuigen gehoord.
Bewijs
Wat heeft deze inspanning opgeleverd? Tijdens de vijftig zittingen werd duidelijk dat er geen technisch of tactisch bewijs is; geen DNA-sporen, geen geluidsbanden waarop de verdachte bekent iemand omgelegd te hebben, geen bonnetjes op zijn naam van gehuurde auto’s die werden ingezet bij een moord. Dat het requisitoir vier dagen in beslag neemt, heeft voor een niet onbelangrijk deel te maken met het beschikbare bewijs. Het gaat om vele verklaringen van gewone getuigen, beschermde getuigen (de zussen Astrid en Sonja ) en twee kroongetuigen. En van al die getuigenverklaringen zal het OM een reconstructie moeten maken.
Dinsdagavond was op tv omvangrijke aandacht voor wat heet de ‘Holleeder-tape’, een opname van een gesprek tussen Peter R. de Vries en Holleeder uit 2011. Een gesprek dat via de beveiligde telefoonverbinding van advocaat Stijn Franken werd gevoerd met Holleeder, die toen nog in de gevangenis ‘de Schie’ zat. Aan de opname werd vooral door De Vries grote bewijskracht toegekend. De tape zou de werking hebben van een codicil, of een testament.
Er werd echter met geen woord gerept over zijn betrokkenheid bij ook maar een van de vijf moorden. En dat hij tijdens het gesprek een relatie legde tussen hem en de inmiddels tot levenslang veroordeelde Dino Soerel was ook al bekend. Sterker nog, in het vonnis van Soerel staat al vermeld dat hij samen met Holleeder gelinkt is aan twee moorden.
Erg blij met het uitzenden van de tape waren ze bij het OM niet. Bij het begin van het proces, een jaar geleden, had ook de rechtbank duidelijk gemaakt dat in het belang van de zaak geen geluidsopnamen gemaakt mochten worden. Wie de rechtbank bezocht, moest de smartphone buiten laten. Actrice Marit van Bohemen, Sonja Holleeder in de serie Judas, moest de rechtbank verlaten toen bleek dat zij Sonja’s stem probeerde op te nemen.
De poging het proces tegen Holleeder vooral binnen de muren van de rechtbank te laten plaatsvinden, was al van meet af aan gedoemd te mislukken. Maar het gaat te ver om te stellen dat Holleeder zijn veroordeling door de samenleving al te pakken heeft en dat het slechts wachten is op het oordeel van de rechters onder leiding van Frank Wieland. Deze voorzitter van de rechtbank, bezig aan zijn laatste klus, heeft Holleeder steeds beloofd te oordelen ongeacht de commotie in de buitenwereld.
Nog weken te gaan
Het Openbaar Ministerie begint vandaag, 14 februari aan een requisitoir dat vier dagen duurt. Gepland zijn ook 15 en 28 februari en 1 maart. Op die dag wordt ook de strafeis bekend. De advocaten van Holleeder beginnen op 7 maart aan hun pleidooi. Zij staan daarvoor ook op 9, 11, 14 en 15 maart op de agenda. Op 25 en 26 maart is het woord weer aan het OM voor de repliek. Op 1 april is de laatste dag voor een dupliek. De verdachte krijgt een dag later, op 2 april het laatste woord. Op 4 juli zal de rechtbank Amsterdam oordelen over het dossier-Holleeder.
De verdenking
Willem Holleeder (60) wordt vervolgd voor lidmaatschap van een criminele organisatie en het medeplegen van zes voltooide levensdelicten en twee pogingen iemand van het leven te beroven.
Het gaat om de volgende vooral in Amsterdam gepleegde delicten:
• een poging tot liquidatie van de crimineel John Mieremet op 26 februari 2002 in Amsterdam.
• de moord op mede-Heineken ontvoerder en zwager Cor van Hout op 24 januari 2003 in Amstelveen
• de doodslag op Robert ter Haak op 24 januari 2003 in Amstelveen. Hij liep naast Cor van Hout
• de moord op de bankier van de onderwereld Willem Endstra op 17 mei 2004 in Amsterdam
• de poging doodslag op Endstra’s zakenrelatie David Denneboom op 17 mei 2004 in Amsterdam
• de moord op John Mieremet op 2 november 2005 in Pattaya, Thailand
• het medeplegen van de moord op drugshandelaar Cees Houtman op 2 november 2005 in Amsterdam
• het medeplegen van de moord op cafébaas Thomas van der Bijl op 20 april 2006 in Amsterdam
Lees ook:
Holleeder zit liever alleen in zijn cel
De van vijf moorden verdachte Willem Holleeder wenst geen bezoek van familie te ontvangen. Hij kiest ervoor in de gevangenis in Vught in isolement te leven.