'Het voelt fout om voor de lol een kerstboom om te hakken'

Kerst zonder boom: Nederlanders die uit volle overtuiging geen kerstboom in huis halen. Vandaag de laatste aflevering: Yvonne Kruseman.

"Het knaagde altijd al", verzucht Yvonne Kruseman (67) aan de grote houten tafel in haar oude boerderij in Langbroek. Sinds een paar jaar haalt ze geen kerstboom meer in huis. "Het besef dat een boom in de grond hoort, en een levend object is, gaf de doorslag.

"Lang haalde ik een kerstboom in huis omdat tradities en symbolen nou eenmaal heel belangrijk zijn voor kinderen. Mijn jongste zoon ging naar de vrije school en ik sloot me destijds aan bij de 'jaarfeestgroep', waar ik leerde over de betekenis van het Kerstfeest. De lichtjes die we in de boom hangen, wijzen op de kerstgedachte: dat het licht weer op aarde komt. Dat ritueel geeft ze houvast. Maar de kinderen zijn de deur uit, nu krijgen andere overwegingen voorrang.

"Ik vind de traditie met de kaarsjes heel erg gezellig. Maar mijn gevoel, de weerzin tegen een kerstboom, werd gewoon groter en groter. De antroposofie speelt zeker een rol in mijn besluit. Bomen opkweken en dan omhakken? Dat dient het leven niet.

"Tegenwoordig zoek ik gewoon allerlei oude takken in het bos. Die sleep ik mee en versier ik dan thuis. Op die manier hoef ik geen boom te offeren. Een boom is namelijk een wezen, verbonden met hemel en aarde. Bomen zijn niet voor niets geworteld in de aarde en met de kruin naar boven gericht, op de kosmos dus. En ze zijn in veel tradities heilig. Sterker nog, eigenlijk kunnen we ons als mensen wel een beetje met de bomen identificeren: hij is betrouwbaar, altijd aanwezig, en staat rechtop. Het voelt fout om een boom dan voor de lol om te hakken.

"Ik ben niet opstandig hoor. Deze keuze is totaal persoonlijk voor mij, op dit moment in mijn leven. Iedereen moet doen wat hij denkt dat goed is. Voor ons is een kerstboom ook niet zo nodig, omdat we midden in de natuur wonen. Ik begrijp het wel als iemand drie hoog achter woont en wat sfeer in huis wil halen.

"Misschien wordt het in de toekomst weer anders, we krijgen binnenkort weer een kleinkind en daar komt dan waarschijnlijk weer een boompje voor - en dan geen nepboom. Kinderen vinden een kerstboom zo geweldig. Ik denk dat ze het als oerbeeld, als waar en kloppend herkennen."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden