economie

Het vlaggenschip van Samsung gaat brandend ten onder

null Beeld AP
Beeld AP

Voor Samsung Nederland zou vandaag een dag van slingers en ballonnen zijn. Eindelijk kwam de nieuwe Note 7 naar Nederland, het topmodel van Samsung dat de concurrentie aanging met de iPhone 7 van Apple. Maar de ballonnen liepen snel leeg toen Samsung tegen de middag bekendmaakte de levering uit te stellen. Wegens ontploffingsgevaar.

Daarmee lijkt er een einde te komen aan een prestigieus project van de technologiegigant. De nieuwe Note 7 was de opvolger van de Note 5. De verbeteringen waren volgens Samsung zo revolutionair dat de Zuid-Koreanen nummer 6 maar oversloegen. De Note 7 is waterdicht, heeft een uitstekende camera en een accu die langer meegaat dan die van de concurrenten. En juist bij die accu zit het probleem.

Gloeiend heet
Toen in augustus dit jaar de eerste kopers hun nieuwe mobiel mee naar huis namen, merkten zij al snel dat de accu gloeiend heet kon worden. Soms explodeerden de toestellen, zoals een zesjarige jongetje in New York vorige maand merkte. Hij raakte gewond toen hij video's bekeek en het toestel in zijn handen ontplofte. Dat bleek vaker voor te komen. In totaal vlogen de afgelopen twee maanden tientallen van de 2,5 miljoen geleverde toestellen in brand.

Tot nu toe is de Note 7 alleen in de Verenigde Staten en Zuid-Korea verkrijgbaar. Samsung besloot ze allemaal terug te halen. Een kostbare operatie, maar noodzakelijk omdat de Zuid-Koreanen de imagoschade wilden beperken. Vorige maand kondigde het bedrijf aan dat de oorzaak van de branden was gevonden.

Vliegtuig
Daarom nam een Amerikaanse passagier vorige week vol vertrouwen zijn nieuwe, herstelde Note 7 mee het vliegtuig in. Hij zat nauwelijks op zijn stoel toen er rook opsteeg uit zijn kleding. Snel wierp hij de Note 7 op de grond, waarna de vloerbedekking van het vliegtuig vlam vatte en iedereen het toestel moest verlaten.

Waar Samsung na de eerste terugroepactie nog op begrip kon rekenen, is dat na de tweede reeks branden minder het geval. Er zijn al weer zeven zogenaamd herstelde toestellen in brand gevlogen. De technici van Samsung hebben een verkeerde diagnose gesteld en het probleem niet onder controle, wat het vertrouwen van klanten ondermijnt.

Het fiasco met de Note 7 doet pijn, maar betekent niet dat Samsung terechtkomt in een Blackberry-scenario. Deze Canadese telefoonmaker zag zijn klanten massaal weglopen nadat het een gebrekkige concurrent voor de iPhone lanceerde. Wat Samsung redt is zijn uitstekende reputatie, vooral met de goedkopere telefoons.

Google Pixel
De stap naar het hoogste segment laat Samsung na het Note 7-debacle maar even zitten, is de inschatting. Niet veel klanten zullen een telefoon kopen waarvan de naam zo is verbonden met het grootste fiasco van Samsung ooit. Wie nu een smartphone zoekt van meer dan zevenhonderd euro, zal waarschijnlijk eerder de iPhone 7 kiezen of de Google Pixel die later dit jaar verschijnt.

Toch wil het concern nog niet definitief een streep zetten door de Note 7. De fabriek in Zuid-Korea zou de productie tijdelijk hebben stilgelegd, maar Samsung wil dat nog niet bevestigen. Mocht de productie niet meer op gang komen, dan heeft Samsung miljarden verspild aan de ontwikkeling van een onverkoopbaar toestel. Terwijl het op de accu na wel een uitstekende telefoon is, zeggen deskundigen in lovende recensies.

De Zuid-Koreanen kunnen ervoor kiezen de Note 7 te repareren, de specificaties iets aan te passen en die onder een andere naam uit te brengen. Note 6 is nog altijd vrij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden