Het viel eigenlijk wel mee, daar in Haren

"Het is nog niet te laat. Project X Haren gaat nog de hele nacht door. Zorg dat je erbij bent! Dit mag je niet missen. Kom nu naar Haren! De hele nacht extra treinen vanaf alle grote stations, en pendelbussen naar het feestterrein. En natuurlijk een explosieve afterparty in het gemeentehuis!"

Deze tekst slingerde Vara's 'Lucky TV' vrijdagavond de lucht in aan het einde van 'DWDD'. Op dat moment stond de veldslag in het Groningse villadorp juist op uitbarsten. Een nogal wrange grap. Het fragment is dan ook nergens (meer) te bekennen op de website van 'Lucky TV'. De Vara is driftig aan het verdonkeremanen. Matthijs van Nieuwkerk maandag quasi-onnozel: "Waar ging het eigenlijk mis?" Allerlei 'schuldige media' passeerden de revue, behalve zijn 'Lucky TV'. Wat hetzelfde is als de evolutietheorie bespreken en de oerknal vergeten. "Ach, als programmamaker denk je: verrek, wat geestig! Wat gebeurt er allemaal?"

Tot zover de slager keurt zijn eigen vlees. Dat half Hilversum 'Merthe's Facebook-party' vooraf lacherig promootte, is helder, maar het lijkt alsof de ernst van het inferno nog steeds niet is doorgedrongen. Allerlei tv-deskundigen mochten de miljoenenschade bagatelliseren. "Er is eigenlijk niets nieuws aan de hand", vond crisisadviseur Marco Zannoni in het 'Journaal'. "Gewoon een grote groep dronken jongeren." In 'Nieuwsuur' sprak hoogleraar Bart Jacobs: "Sociale media spelen een rolletje, meer niet." Job Cohen, die de rellen gaat onderzoeken, kwam ook nog even voor de microfoon. Het werd een gesprek met een hoog dr. Clavan-gehalte. Verslaggever: "Dit is het eerste onderzoek naar een Facebook-rel. Hoe bijzonder is dat?"Cohen: "Wat u zegt, de eerste keer."

Bij 'P&W', net terug van vakantie, mocht een slachtoffer zijn verhaal doen. De media hadden zich recht tegenover zijn huis geposteerd. Geëmotioneerd en verward vertelde deze Rik-Jan Wesselink: "Ik kon nog net op tijd mijn kinderen naar binnen halen en het hek dicht doen. Twintig jongeren omringden het pand. Ik was ontzettend bang." De keukenverkoper zei het met tranen in de ogen. Eén geluk bij een ongeluk: toen hij de reljongeren vroeg te stoppen met het vernielen van zijn vlaggenmasten hielden ze zomaar op.

Een andere bewoner, Henrik Blanksma, gaf een ooggetuigeverslag van de plunderingen in Albert Heijn. "Het was ontzettend dreigend. Met een paal werd de winkelruit geramd. Daarna steeg een groot gejoel op. Meer dan tweeduizend jongeren waren in de straat. In mijn tuin klom een groepje in de bomen." Vara-ster Jeroen Pauw leek het niet erg te begrijpen. Na een aantal sturende vragen sloot hij geruststellend af met : "Je vraagt ze uit de boom te komen of te stoppen met het rukken aan de vlaggenmast en ze doen het. Het lijken me heel toegankelijke jongeren."

En zo was je na een avond lang kijken geen cent wijzer. Het enige wat je wist: er is niets nieuws onder de zon, maar Cohen gaat het toch maar even onderzoeken. De enige die dé vraag stelde waar het allemaal om draaide, was niet een deskundige of een journalist. Het was de jonge jurist en internetondernemer Danny Mekic in 'DWDD': "Waar waren de ouders?" Inderdaad, waar waren in hemelsnaam de ouders van deze kinderen?

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden