Het verzet tegen de Chinese aanwezigheid in Pakistan neemt toe

Een ambulance neemt een slachtoffer mee van de aanslag op het Chinese consulaat in miljoenenstad Karachi. Beeld EPA
Een ambulance neemt een slachtoffer mee van de aanslag op het Chinese consulaat in miljoenenstad Karachi.Beeld EPA

Een aanslag in het zuiden van Pakistan blijkt gericht tegen de Chinese aanwezigheid in dat land. Peking heeft grote plannen met het buurland.

Opstandelingen uit de Pakistaanse provincie Baluchistan hebben vrijdag het Chinese consulaat in de stad ­Karachi aangevallen. Bij die aanslag kwamen de drie aanvallers en zeker twee politieagenten om het leven. De actie was gericht tegen de toenemende Chinese invloed in Pakistan.

Drie leden van het Baluchistan Bevrijdingsleger (BLA) probeerden met een auto vol explosieven het Chinese consulaat binnen te rijden, zei politiecommissaris Amir Shaikh. Maar ­politieagenten wisten hen te stoppen. Een van de aanvallers werd direct doodgeschoten, de andere twee ­stierven tijdens een vuurgevecht dat volgde. Daarbij kwamen ook de ­Pakistaanse agenten om. De Chinese medewerkers in het consulaat zijn niet getroffen door de aanval. Een woordvoerder van het ­ministerie van buitenlandse zaken in Peking heeft de regering van Pakistan wel opgeroepen om maatregelen te nemen die de veiligheid van Chinezen in het land beter moeten verzekeren.

Grondstoffen

Het gaat om de zwaarste aanslag tegen de Chinese aanwezigheid in het buurland Pakistan tot nu toe. In augustus viel een zelfmoordterrorist van het BLA een bus met Chinese mijnwerkers in Baluchistan aan. Daarbij raakten vijf mensen gewond. Het BLA verzet zich al langer tegen de Chinese plannen in Pakistan. Een woordvoerder van de opstandelingen bevestigde de aanslag tegenover persbureau Reuters. “Zij bestormden de Chinese ambassade (sic) in Karachi”, zei Jiand Baloch. “China buit onze grondstoffen uit.”

De opstandelingen vragen aandacht voor de bevolking van Baluchistan, die volgens hen weinig opschiet met de grootse plannen uit Peking. De provincie is rijk aan grondstoffen, zoals aardgas, maar is ondertussen ook het armste deel van Pakistan. Baluchistan, in het zuidwesten van het land, grenst aan Afghanistan en Iran. Peking heeft circa 50 miljard euro in het buurland geïnvesteerd, onder meer in de haven van Gwadar, in ­Baluchistan.

De Chinezen leggen in Pakistan ook wegen, spoorlijnen en glasvezelnetwerken aan en ze bouwen er energiecentrales. Die investeringen zijn onderdeel van het One Belt, One Road-plan, ook wel bekend als de Nieuwe Zijderoute. Die moet de handelsroutes van China met andere landen verbeteren en tegelijk de ­banden met die landen aanhalen.

Samenzwering

Pakistan is een belangrijke schakel in die plannen, Peking wil er een ­economische corridor ontwikkelen die het westen van China verbindt met de Arabische Zee. In de Verenigde Staten, een traditionele partner van Pakistan, bestaan grote zorgen over de toenemende Chinese invloed. Het is niet bekend of Peking nu investeringen in Pakistan gaat heroverwegen.

De Pakistaanse premier Imran Khan heeft een onderzoek ingesteld. Hij noemde de aanslag ‘onderdeel van een samenzwering tegen de economische en strategische samenwerking van Pakistan en China’. Dat lijkt een beschuldiging aan het adres van India, waarmee Pakistan op gespannen voet leeft. India en Pakistan beschuldigen elkaar geregeld van steun aan terroristen en opstandelingen in hun land. De regering van India heeft de aanslag in Karachi wel direct veroordeeld.

Aanslagen komen veel voor in ­Pakistan, maar meestal in het ­noorden van het land. Vrijdag ­kwamen er in het district Orakzai nog zeker 35 mensen om het leven, toen een ­motorrijder zichzelf opblies ­tijdens een religieus festival. Onder de doden waren veel sjiitische moslims en sikhs, twee groepen die vaak het doelwit zijn van religieus geweld door soennieten.

Lees ook: China’s geld verdringt VS in Pakistan

Peking investeert miljarden in een ‘handelscorridor’ naar de Indische Oceaan. Aan Pakistan is al 50 miljard toegezegd. De Verenigde Staten kijken er met argusogen naar. In eigen land klinkt de kritiek dat Pakistan zich opnieuw laat koloniseren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden