Het verstand kan ook niet alles

interview | filosofe Stine Jensen zat te veel in haar hoofd. Kundalini yoga bracht daarin verandering.

STEVEN PIEK

Stress, slapeloze nachten en lichamelijke klachten. Jarenlange studie van westerse filosofie en een drukke baan aan de universiteit werden filosofe Stine Jensen te veel. Ze besloot het roer drastisch om te gooien. Ze besloot de wereld van de spiritualiteit in te duiken en yoga te gaan beoefenen. In haar boek 'Go East', doet ze verslag van haar zoektocht op zoek naar rust en evenwicht.

U begint uw zoektocht met scepsis. Was het uw intentie om uw spirituele ervaringen op een filosofische manier te benaderen?

"Ik ben en blijf een denker, en ik begon hier vooral uit praktische overwegingen aan. Ik wilde gewoon weer fit en gezond zijn. Eenmaal bezig merkte ik gaandeweg dat om kundalini yoga, de vorm van yoga die ik beoefen, een hele filosofie hangt die nauw verbonden is met de oefeningen die je doet."

In uw boek besteedt u veel aandacht aan het 'voelen'. Bij een filosoof zou je vooral een logische onderbouwing verwachten.

"Zo'n houding om alles logisch te onderbouwen is typisch westers waardoor je ook heel erg in je hoofd blijft zitten. Volgens die manier van denken verhoud je je steeds in tegenstelling tot de wereld en vraag je altijd om een argumentatie, een reden. Er is met die manier van denken geen acceptatie van wat is. Het verstand kan namelijk ook niet alles."

Uw scepsis en argwaan komen in het begin van het boek sterk naar voren, maar naarmate u meer opgaat in de yogalessen lijkt u zich meer over te geven. Vertrouwt u nu meer op uw intuïtie?

"Voor mij was het nieuw om kennis te maken met een leer waarin eenheidsdenken en heelheid voorop staan. Ik ben in ieder geval meer holistisch gaan denken omdat ik er meer van overtuigd geraakt ben dat gezondheid een combinatie is van lichaam en geest."

In haar boek citeert Jensen de filosoof Friedrich Nietzsche: 'In een grondig zelfonderzoek dien je je leermeesters te blijven ondervragen.'

Wat vindt u nu van die uitspraak?

"Ik vind het een goede grondhouding, maar het is ook prettig om je te committeren als je eenmaal merkt dat je te maken hebt met een goede leermeester."

Op basis waarvan trekt u dan uiteindelijk een conclusie?

"Op basis van intuïtie, en intuïtie is een overgave gebaseerd op eerdere ervaringen. Je hoeft niet alles van een bepaalde leraar aan te nemen en natuurlijk moet je altijd kritisch blijven, maar kritiek is uiteindelijk ook weer verweven met intuïtie: 'Is dit wel of niet goed voor mij?'."

U stelt dat de westerse filosofie te veel is gestoeld op de ratio en het denken in tegenstellingen. Is te veel naar het gevoel hangen ook mogelijk?

"Het kan inderdaad heel storend zijn als iemand volledig op zijn gevoel vaart en dan zegt 'Ja het voelt nou eenmaal zo'. Dan houdt het gesprek meteen op, want je kan niet zeggen: 'Jouw gevoel klopt niet'."

"Emotie en gevoel zijn twee verschillende dingen. Emotie komt direct en gevoel is iets wat zich na iets langere tijd uitkristalliseert, na overdenken en reflectie. Je zou een gevoel dus ook als een gedachte kunnen zien. Men is niet boos, maar 'er is boosheid'. Dit is eigenlijk precies wat de overleden filosoof René Gude ook deed met zijn humeurmanagement. Je hébt het, maar je bént het niet."

U schrijft ook dat je helemaal 'in het nu' kunt zijn als je heel erg boos bent. Dan laat je je toch juist heel erg meeslepen?

"Woede is niet slecht. Ik ben niet van de school die zegt dat je je woede moet observeren en er niks mee doen om dan weer kalm te worden. Het is de kunst om woede als energie te gebruiken. Je kan het inzetten voor destructie maar ook omvormen tot creativiteit en duurzaamheid. En die woede zit dan hier (Jensen wijst op haar middel) en door kundalini yoga breng je die dan naar boven en kun je het uiten."

Veel lezers zullen dit nu zweverig vinden.

"Nou dat betwijfel ik. Er wordt steeds minder lacherig gedaan over dit soort dingen en steeds meer mensen houden zich bezig met oosterse wijsheid. Toen wijlen astronaut Wubbo Ockels bij 'Pauw en Witteman' vertelde over zijn Chinese meditatiedans en zijn kanker werd dat heel serieus genomen en ook over bijvoorbeeld de 'Iceman' wordt steeds minder lacherig gedaan. Ik denk dat een meer holistisch denken steeds meer ingang vindt."

undefined

Filosofie van kundalini yoga

Kundalini yoga is in de twintigste eeuw door Yogi Bhajan naar het Westen gebracht. Het doel van de kundalini yoga is het doen ontwaken van de in iedereen aanwezige 'kundalini-energie'. Volgens de leer is deze in iedereen opgeslagen als ware het een opgerolde slang in de basis van de ruggengraat.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden