Het vermogen van de superrijken is nu 70.300.000.000.000 dollar. Kunt u dit uitspreken?

Beeld EPA

We trekken ons terug in onze veilige bubbel. Verliezen we het vermogen elkaar te begrijpen en te bereiken? In een serie columns reist journalist Peter Henk Steenhuis langs de grenzen van onze taal op zoek naar de grenzen van onze werelden. Vandaag: vermogen.

Vlak voordat wij, rijken der aarde, massaal op weg naar Schiphol gingen, bracht Capgemini voor de 22ste keer The World Wealth Report uit: de nog veel rijkeren der aarde hebben hun vermogen zien verdubbelen. Gezamenlijk heeft het vermogen van deze superrijken nu een waarde van 70.300.000.000.000 dollar. Kunt u dit uitspreken?

Er zijn van die Nederlandse woorden die het wereldwijd goed doen. Sommige daarvan zijn bekend: ‘landschap’ en ‘polder’. Buitenlanders zeggen graag: 'God schiep de aarde, maar de Nederlanders schiepen Nederland'. Hoe deden de Nederlanders dat? Door gebieden droog te malen, waardoor polders ontstonden en het land dat zo geschapen werd een ander aangezicht kreeg dan oorspronkelijk in het Scheppingsplan was opgenomen. Van woorden die zoveel vermogen hebben als ‘landschap’ en ‘polder’ is het begrijpelijk dat ze territoriumdrift kregen. Maar dat ‘vermogen’ ook zo’n expansief begrip is, lijkt verrassend.

Op de prachtige website etymologiebank.nl beschrijft de Nederlandse taalkundige en etymologe N. van der Sijs niet alleen de herkomst van woorden, maar ook hoe Nederlandse woorden wereldwijd carrière hebben gemaakt. ‘Formue’ betekent in het Deens ‘het geheel van bezittingen en schulden van één of meerdere personen; grote som geld’. In het Noors staat hetzelfde woord, eveneens van Nederlandse afkomst, voor ‘financiële waarde van iemands eigendom’. Het Noors hanteert ‘formå’ voor ‘in staat zijn tot, kunnen’. Het Zweeds gebruikt het woord ‘förmåga’ voor ‘kracht, talent’. Allemaal betekenissen die we ook nu nog aan ‘vermogen’ toedichten, maar die wel zijn overwoekerd door de economische betekenis.

Grote droogmakerijen, zoals de Beemster, vonden plaats in de zeventiende eeuw. In die tijd werd er in Amsterdams nog iets spectaculairs uitgevonden: de aandelenhandel, waarmee in eerste instantie de VOC vermogens verdiende. Past het bij onze VOC-mentaliteit of is het toeval dat met die aandelen ook het woord ‘vermogen’ op wereldreis ging? 

En die 70,3 triljoen dollar? Ruim 30 procent van dat vermogen zit in aandelen. 

Onder de titel 'Welkom in Bubbelonië' neemt Peter Henk Steenhuis wekelijks bij Trouw woorden onder de loep. Lees hier eerdere columns terug.

Op 4 maart organiseert Welkom in Bubbelonië een dag over taal in het onderwijs. Trouw-lezers kunnen zich gratis inschrijven via trouw.nl/exclusief.

Lees ook:

Terwijl hun land zit opgezadeld met een torenhoge schuld, voelen de Grieken zich onschuldig

Opvallend is dat weinig Grieken zich ook maar enigszins schuldig lijken te voelen over de immense schuld van 288,6 miljard, die Griekenland afgelopen jaren heeft opgebouwd. Zouden de Grieken zich dan schuldig móeten voelen? 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden