Het verhaal achter de reclame voor Trouw

RIANNE OOSTEROM

Dat het rijmde - Francien laat je tieten zien - maakte het alleen maar erger. De borsten van Francien Regelink staarden haar vanuit alle hoeken van de school aan. Ze hingen op de kluisjes. Op het prikbord naast de roosters. Overal die bleke hals, de twee rondingen, de kleine tepels - haar borsten, waarvan ze in vertrouwen een foto stuurde aan haar crush, de populairste jongen van haar leerjaar.

Van die crush was ze direct genezen. Ze wilde zich het liefst verstoppen die dag. Voor altijd verdwijnen in de wc. Want als ze door de gangen liep, hoorde ze gegiechel. Ze zag vingers wijzen. Hoorde dat steeds repeterende zinnetje: Francien laat je tieten zien, Francien laat je tieten zien.

"Liefde maakt blind", zegt Regelink er nu over. "Ik had moeten zeggen: mooi zijn ze, vinden jullie niet? Jullie moeders hebben ze ook. In plaats daarvan kroop ik in mijn schulp."

Regelink (28) is inmiddels een zelfverzekerde vrouw. Ze heeft haar eigen hardloopblog en schrijft een boek, dat in februari uitkomt, om meisjes met gelijke ervaringen te helpen. Deze week is Regelink het gezicht van de campagne van Trouw. In een tv-spotje leest ze haatdragende tweets aan slachtoffers van sexting voor.

Hoe vond u het om zulke tweets voor te lezen?

"Er was een zin die echt binnenkwam: eens een slet, altijd een slet. Je weet niet wie zoiets schrijft. Misschien een moeder die even niet nadacht. Want wat als je eigen kind zoiets doet? We zijn allemaal vijftien geweest, we hebben allemaal iets doms gedaan waarvoor we ons schamen. Dat je daarvoor zo publiekelijk aan de schandpaal wordt genageld is pijnlijk. Maar goed. Ik was blind. Mijn fout."

undefined

Ziet u dat nog steeds zo?

"Ja. Als ik ze niet had laten zien, was er niets gebeurd. Al is het rondsturen van de foto natuurlijk zonder mijn toestemming gebeurd. Dus het is niet helemaal mijn schuld. Maar volgens de meeste mensen is en blijft het ontzettend dom. Pas als ik lang met ze praat, draaien ze een beetje bij. Dan snappen ze dat het voor mij heel moeilijk was."

Bent u veel uitgescholden op sociale media?

"Vorig jaar heb ik bij 'Nieuws-uur' mijn verhaal gedaan. Er stroomden via Facebook allerlei reacties binnen. Soms vriendelijk, soms pijnlijk. Ik werd een slettenbak genoemd, een dom kind. Mensen gingen met elkaar in discussie over of ik nou een hoer was of niet.

Toen ik dat las, was ik aan het hardlopen. Ik moest even gaan zitten. Terug bij af, dacht ik. Eens een slet, altijd een slet. Mensen oordelen zo snel en zonder context. Ik zette mijn verstand op nul en sprintte keihard verder, ik was zo gefrustreerd."

Hoe kijkt u er nu op terug?

"Ik ben er zelfverzekerd door geworden. Ik weet hoe mijn lichaam eruitziet - dat weet ik sinds die foto heel goed. Ik schaam me niet meer. Toen ik op jonge leeftijd bij een groot sportmerk terechtkwam voor een pitch was ik heel zenuwachtig. Tot iemand tegen me zei: doe maar alsof iedereen naakt is. Toen dacht ik: waarom ben ik bang? De hele school heeft me naakt gezien!

"Af en toe lig ik wakker van die anonieme haters op internet, het is een serieus probleem. Kill them with kindness, heb ik geleerd. Ik blijf vriendelijk en probeer haatdragende reacties naast me neer te leggen. Ik bedoel: ik ben wie ik ben, ook al word ik erom veroordeeld. Hoe hard ze ook schelden, het breekt me niet meer."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden