AnalyseOnrust Forum

Het vergt lef om je bekend te maken als ‘Ottiaan’

Henk Otten (L) en Paul Cliteur (R) van de Eerste Kamerfractie van Forum voor Democratie voorafgaand aan de eerste fractievergadering van de partij in de Eerste Kamer in juni dit jaar. Beeld ANP
Henk Otten (L) en Paul Cliteur (R) van de Eerste Kamerfractie van Forum voor Democratie voorafgaand aan de eerste fractievergadering van de partij in de Eerste Kamer in juni dit jaar.Beeld ANP

Het is onduidelijk hoeveel steun Henk Otten heeft in zijn strijd met Thierry Baudet bij Forum.

Zeer beducht waren Forum-oprichters Thierry Baudet en Henk Otten voor ‘LPF-achtige toestanden’. Inmiddels zegt de één dat hij de ander cash uit de partijkluis zag stelen, en noemt de ander zijn tegenstander een ‘sekteleider’. Het is lang geleden dat een politieke partij openlijk zo’n harde ruzie uitvocht.

Forum maakte zondagavond bekend dat Otten definitief geroyeerd is als lid, vanwege ‘financiële malversaties en bestuurlijk wangedrag’. Nieuwe beschuldigingen zijn onder meer het stelen van contant geld uit de kas – volgens de partijverklaring betrapte Baudet zijn voormalig medestander daarop, en het toekennen van een eindejaarsbonus van 5000 euro vanuit het Wetenschappelijk Instituut aan zichzelf. Ook zou Otten keer op keer geweigerd hebben om inzage te geven in de administratie.

Otten sloeg maandagochtend alweer terug op Radio 1. Volgens hem kregen ook Eerste Kamerfractievoorzitter Paul Cliteur (7.500 euro) en partijbestuurder Rob Rooken (5.000) een eindejaarsbonus. Hij noemt de nieuwe beschuldigingen ‘een gefabriceerd verhaal’. Otten kondigde vorige week aangifte van smaad aan en zei maandag hier nog ‘mee bezig‘ te zijn. Hij wil dat Forum de hele administratie over 2018 openbaar maakt.

Thierry Baudet en Henk Otten in betere tijden, op het congresvan Forum voor Democratie in november vorig jaar. Beeld Hollandse Hoogte / Robin Utrecht
Thierry Baudet en Henk Otten in betere tijden, op het congresvan Forum voor Democratie in november vorig jaar.Beeld Hollandse Hoogte / Robin Utrecht

Uit de vele beschuldigingen over en weer, komt het beeld naar voren van een partij die genereus bonussen en beloningen uitkeert. Volgens het uit de partij gezette Statenlid Robert Baljeu heerste er in de begintijd bij Forum een ‘start-upmentaliteit’: hard werken, samen eten en drinken en elkaar wat gunnen, zoals het declareren van veel taxiritten en een ‘mantelzorgvergoeding’. In zo’n omgeving worden niet altijd alle bonnetjes bewaard. En dat maakt het weer makkelijker om ‘iets’ te vinden tegen iemand die zich onmogelijk heeft gemaakt bij het bestuur.

Forum liet zaterdag een verklaring uitgaan, waarin alle provinciale en gemeentelijke fracties lieten weten dat zij de beslissing van het bestuur om Henk Otten te royeren, steunen. Ook zou er volgens de verklaring geen sprake zijn van een richtingenstrijd. Toen de brief online kwam, liet een Zuid-Hollands Statenlid weten dat die nooit aan hem was voorgelegd. Na nog wat onrust op sociale media, werd de verklaring aangepast: nu steunen alle fractievoorzitters het bestuur.

‘Borealen’ en ‘Ottianen’

In zijn media-optredens zegt Otten steeds dat er helemaal geen unanieme steun is voor het bestuur van Baudet en Rooken. Volgens hem zijn er in de partij ‘Borealen’, naar de omstreden toespraak van Baudet na de provinciale statenverkiezingen, en ‘Ottianen’, die een meer klassiek rechts geluid steunen. Maandagavond maakte hij bekend dat hij met een eigen lijst wil meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen van 2021. Hij verwacht dat ook enkele Eerste Kamerleden, die hijzelf op de lijst voor de senaat zette, zich bij hem zullen aansluiten.

Voorlopig blijft het van die kant stil. Door Trouw benaderde Forum-senatoren nemen de telefoon niet op. Wel liet fractievoorzitter Paul Cliteur gisteren in een verklaring op de website van Forum weten dat hij en de fractie het besluit steunen om Otten te royeren. Henk Otten retweet een enkel Forum-lid dat zijn steun voor hem uitspreekt, maar op sociale media keren nog niet veel leden zich van Baudet af.

Het zal de komende weken moeten blijken of Otten inderdaad een deel van de Senaatsfractie en partijleden achter zich heeft. Mochten meer Eerste Kamerleden hem steunen, dan zullen die wel drie keer nadenken voor ze zich als ‘Ottiaan’ bekendmaken. Het partijbestuur heeft afgelopen week laten zien dat het niet schuwt om zonodig keihard af te rekenen met dissidenten.

‘Ik kan enkel begrip hebben voor de beslissing van het partijbestuur’

Forum voor Democratie bleek in maart populair in Katwijk, bij de ver­kiezingen stemde ­bijna een kwart van de kiezers op de partij van Baudet. Wat vindt Katwijk van het gedoe in de partij?

De Katwijkse politicus Sonny Spek betreurt het dat Henk ­Otten zijn zetel in de Eerste ­Kamer weigert op te geven. Dat laat hij weten vanaf zijn vakantieadres in Marokko. Spek is ­gemeenteraadslid in Katwijk voor de lokale fractie Durf, maar afgelopen maart bij de ­verkiezingen voor de Provin­ciale Staten (PS) was hij kandidaat namens Forum voor Democratie. Als vijftiende op de lijst haalde Spek het niet, Forum kwam uiteindelijk met elf zetels in de PS van Zuid-Holland.

Spek noemt het royement van Otten ‘jammer, maar onvermijdelijk’. “Ik heb het document van de accountant op de FvD-website gelezen en daardoor kan ik enkel begrip hebben voor de beslissing van het partijbestuur. Als na onderzoek blijkt dat Otten als penningmeester de fout in is gegaan en zijn boekhouding niet op orde had, dan moet je vertrekken.”

Volgens de Katwijkse politicus is er geen sprake van een richtingenstrijd binnen Forum. “Ik zie het niet als een ‘lijn-Otten’ of ‘lijn-Baudet’. Er is duidelijk gemaakt wat de overwegingen zijn geweest van het partijbestuur en de financiële huishouding moet nu transparanter en beter worden onderhouden. Dit is de eerste aanzet en daar kunnen veel leden zich in vinden lijkt mij.”

Dat Otten zijn FvD-zetel in de Eerste Kamer niet wil opgeven, vindt Spek schadelijk voor ­Forum. “In essentie vind ik dat ­Kamerleden altijd hun zetel moeten kunnen meenemen. Je bent ten slotte verkozen zonder last of ruggespraak; het persoon­lijke mandaat zou ook weer belangrijker moeten gelden in ­onze democratie”, zegt Spek.

“Dit gaat niet over een richtingenstrijd of inhoudelijk conflict, maar over de interne huishouding. Ik betreur het daarom wél dat de zetel niet wordt overgedragen en nu wordt meegenomen. Een FvD’er zou die zetel beter kunnen gebruiken om het geluid van de kiezers te vertegenwoordigen.”

(Gert Jan Rohmensen)

Lees ook:

Theo Hiddema: Otten moet zich eerst kunnen verweren

Woensdagavond kwam het tot een definitieve breuk tussen Forum voor Democratie en Henk Otten. Begin volgende week besluit het bestuur of Otten definitief wordt geroyeerd. FvD-Kamerlid Theo Hiddema reageert op de zaak: “Nu krijg je dit soort gezeik, mooie boel is dat.”

Ruzie tussen Baudet en Otten leidt mogelijk tot scheuring

De bom is alsnog gebarsten bij Forum voor Democratie, met interne ruzie over geld en personen. Juist nu de rust leek teruggekeerd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden