Het verdriet van Thialf en de toekomst van Almere

Advies om van Icedôme nieuw schaatscentrum te maken, stuit op veel verzet

Schaatsen, Heerenveen en ijsstadion Thialf zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Hierover zijn duizenden schaatsliefhebbers het eens. Het advies van schaatsbond KNSB en sportkoepel NOC-NSF om het Almeerse Icedôme tot nieuw schaatscentrum uit te roepen, stuit dan ook op hevig verzet. Op de Facebook-pagina 'Thialf moet blijven' verschenen binnen korte tijd duizenden steunbetuigingen. "Thialf is een icoon. Ik gun Almere alles, maar niet dit", aldus een van de verontwaardigde schaatsfans.

Ook veel profschaatsers zijn tegen het advies. Zo twitterde Sven Kramer: "Friesland=Schaatsen=Thialf". Ex-schaatsster Marianne Timmer sluit zich bij Kramer aan. "Thialf is het schaatsmekka van het Noorden. Dat kán helemaal niet veranderen!" Timmer heeft de hoop nog niet opgegeven. "Alles is nog mogelijk. Dit zal vast teruggedraaid worden."

Kjeld Nuis snapt niet waar zijn collega's en schaatsliefhebbers zich zo druk om maken. "Toen ik hoorde dat de voorkeur bij Almere lag, dacht ik: 'Prima, veel centraler.' De langebaanschaatser uit Leiden denkt dat de schaatssport hierdoor veel meer publiek zal trekken. "Als we de sport echt groot willen maken, moeten we ervoor zorgen dat de hal goed bereikbaar is. Wanneer ik mijn vrienden vraag naar mijn wedstrijden te komen kijken, zeggen ze: 'Ik ga niet helemaal naar Friesland'. Begrijpelijk." Ook ligt Almere dichter bij Schiphol: handig voor buitenlandse schaatsers die worden ingevlogen voor wedstrijden, vindt Nuis.

In een maandag uitgelekt rapport adviseert de selectiecommissie van de KNSB en NOC-NSF om een nieuwe nationale schaatstempel in Almere te bouwen. In Iced¿me moeten vanaf 2016 alle belangrijke wedstrijden worden verreden. Het Friese Thialf en het TranSportium in Zoetermeer lijken daarmee buiten de boot te vallen. Beide ijsbanen hoopten de nieuwe schaatsaccommodatie voor de topsport te worden. Eerder zette Friesland 50 miljoen apart voor de vernieuwing van het Thialf. Deze bouwplannen gaan hoe dan ook door, aldus het provinciebestuur.

Op 27 mei wordt het besluit van de KNSB officieel bekend gemaakt. Het Thialf en het TranSportium hebben tot 3 juni om bezwaar te maken. Dan valt de definitieve beslissing.

OPINIE 21 Commentaar

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden