Het verdriet van Quickstep

Zonder boegbeeld Boonen rijdt Quickstep een anonieme Ronde van Frankrijk. De Belgische wielerploeg heeft nog geen zege geboekt. In de achttiende etappe kwam Barredo centimeters tekort.

Carlos Barredo sloeg op zijn stuur en vloekte als een bezetene, toen hij in een sprintduel in de finishstraat van Saint-Etienne Marcus Burghardt voor zich moest dulden. De emotionele reactie van de Spaanse renner gaf de gespannen sfeer bij zijn werkgever Quickstep treffend weer. Zonder bliksemafleider Tom Boonen viel de druk op de schouders van de overige coureurs. Geen van hen vond een probaat middel om de hooggespannen verwachtingen te kanaliseren. Een roemloze aftocht dreigt.

„Ik sta niet te juichen over het verloop van de Tour de France”, mopperde manager Patrick Lefevere bij de teambus. „Aan de inzet van de renners ligt het niet. Ze doen hun best, maar het levert niets op. Het uitvallen van Devolder in de etappe naar Prato Nevoso zorgde voor een extra ontgoocheling. Het kan nog goed komen. Met Rosseler in de tijdrit en Steegmans op de Champs-Elysees. Dáár winnen telt voor twee.”

Lefevere deed weinig moeite om een masker van optimisme voor te houden. De zwakke mentale gesteldheid van de ploeg gaf daar geen reden toe. Alleen Steven de Jongh kon hem bekoren. De onverstoorbaarheid waarmee de Noord-Hollander het vuile werk opknapt, moest als handvat dienen voor de rest. „Ik zou willen, dat meer jongens zoals Steven waren. Van hem verwacht ik geen ritzege. Met zijn capaciteiten kan hij een sprint voorbereiden, niet afmaken.”

De nervositeit binnen Quickstep komt voort uit de afwezigheid van Boonen. De Vlaming, die vorig jaar de groene trui opeiste en twee etappes won, mocht van de ASO niet starten in de Tour. In mei vonden dopingcontroleurs sporen van cocaïne in zijn bloed. De positieve test leidde niet tot een schorsing, omdat die ‘out of competition’ plaatshad. Desondanks weigerde de organisator van de Ronde van Frankrijk hem op de startlijst toe te laten.

„Een groot gemis”, zei Lefevere. „Het kostte ons zeges en het moraal in de ploeg leed onder zijn afwezigheid. Tom heeft een enorm charisma. Met zijn persoonlijkheid neemt hij veel druk weg bij de rest. Jongens als Steegmans en Tossato zie je wanhopig zoeken naar een opening, naar het juiste moment om te gaan. Ze voelen zich verantwoordelijk, maar kunnen dat niet bolwerken. Tom heeft dat onderdeel van de sport beter onder de knie.”

Lefevere weigerde het gebrek aan succes louter op te hangen aan de afwezigheid van het boegbeeld van Quickstep. Snibbig: „Ruim voor de Tourstart in Brest wisten we dat hij er niet bij zou zijn. Dan moeten we niet meer janken. We doen het gewoon zonder hem. In Parijs maak ik pas de balans op. Dan kan ik zeggen: het ging goed of slecht. Twee jaar geleden stonden we eveneens droog in deze fase. Toen redde Tossato – de gangmaker van Boonen – ons vlak voor het einde. Misschien doet hij of iemand anders dat wel weer.”

Aan de mislukte poging van Barredo weidde de ploegbaas zo min mogelijk woorden. Diens felle uithaal op de streep zat hem zichtbaar dwars. De woede-uitbarsting kwam overigens niet als een verrassing. „Carlos is een doodnerveuze jongen, een renner die in zijn carrière slechts drie koersen op zijn naam schreef. In de finale streed hij met Burghardt, wiens Team Columbia in deze Tour al vier etappes won. Wij stonden op nul. Dat gegeven hielp hem niet. Vanuit de volgwagen riepen we van alles om hem aan te moedigen. Het heeft niet mogen baten.”

Burghardt stak tijdens de lange ontsnapping beter in zijn vel. Samen met Barredo brak hij na 65 kilometer los uit het peloton, dat na de vermoeienissen op Alpe d’Huez geen energie wilde verspillen. Zelfverzekerd reed de Duitser de binnenstad van Saint-Etienne binnen. Het intrigerende spel van omkijken, tegensturen en remmen op het slotstuk beheerste hij uitstekend. „Ik wist, dat ik in de sprint sterker was dan Barredo”, vertelde hij. „Toen hij niet meer aan kop wilde rijden, hield ik in en wachtte rustig mijn kans af.”

Voor Burghardt voelde de zege als een bevrijding. De 25-jarige allrounder kwam in de winter tijdens een training ten val met een ernstige knieblessure tot gevolg. Tourdeelname leek uitgesloten. Bij Quickstep zuchtte ploegleider Rick Van Slycke diep bij het horen van het verhaal van Burghardt. Hij had niets om zich vrolijk over te maken. „Een ontgoocheling, in een periode dat alles tegenzit. Hopelijk vinden we snel een verlosser.” Boonen is dat zeker niet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden