Het venijn bij de verhoren over Demmink zat in de staart

Minister Ivo Opstelten van veiligheid en justitie heeft de afgelopen periode juist meermalen verzekerd dat Demmink echt niet in beeld was in dit Rolodex-onderzoek naar misbruik van jongens door hooggeplaatste Nederlanders.Beeld anp

In naam betrof het een 'juridische toetsing': de elf getuigenverhoren die sinds maart op verzoek van stichting De Roestige Spijker voor rechter-commissaris Natasja Gehlen in Utrecht zijn gehouden.

De inzet van de stichting was langs de weg van de verhoren na te gaan of de Amerikaanse documentaire Dutch Justice in Nederland zonder juridische gevolgen kan worden verspreid. Voormalig secretaris-generaal Joris Demmink van het ministerie van veiligheid en justitie zou bij (verdere) verspreiding een klacht wegens smaad kunnen overwegen over het op YouTube al meer dan 300.000 keer bekeken filmpje.

Over Demmink en zijn veronderstelde passie voor minderjarige jongens gaat het dan ook, zowel in de documentaire als in Utrecht. Al jaren wordt hij beschuldigd van seksuele contacten met minderjarige jongens: op de achterbank van zijn dienstauto, in luxe hotels in Turkije, in de louche Pinnochio Bar in Praag. In dat opzicht boden de getuigenverhoren van de door gebiedsontwikkelaar Jan Poot gefinancierde stichting De Roestige Spijker geen verrassingen.

Zee van ruimte
Pijnlijk voor Demmink, die zich liet vertegenwoordigen door zijn raadsman Harro Knijff, was de inhoud van het merendeel van de verhoren daarentegen. Ex-rechercheur Klaas Langendoen legde, zoals de meeste getuigen, belastende verklaringen tegen hem af, maar verraste toch vooral met zijn constatering dat de verhoren gelijk stonden aan een 'openbare terechtstelling' voor Demmink.

Daar had het, door de zee van ruimte die de Hoge Raad in zulke verhoren nu eenmaal toestaat, ook veel van weg. Demmink haalde na een werkbezoek aan Brussel daar een verfomfaaid joch op om in zijn dienstauto op de achterbank seks te hebben, heette het nog gisteren.

Demmink gaf aan een stafmedewerkster van het ministerie regelmatig opdracht om jongens te 'bestellen', luidde een eerdere, eveneens onder ede afgelegde verklaring. Zo deden meer voor Demmink belastende verhalen de ronde, altijd uit de tweede hand en hierdoor niet of nauwelijks verifieerbaar.

Toch waren de voorlopige verhoren om andere reden belangwekkend. Zoals vaker school het venijn in de staart. Emile Broersma zei als voorlaatste getuige gisteren dat hij in 1998 als commandant van een bijzonder observatieteam opdracht kreeg om informatie te verzamelen over vier verdachten: de hoofdofficieren Holthuis, Wooldrik, Wabeke én topambtenaar Joris Demmink.

'Opgeblazen
Minister Ivo Opstelten van veiligheid en justitie heeft de afgelopen periode juist meermalen verzekerd dat Demmink echt niet in beeld was in dit Rolodex-onderzoek naar misbruik van jongens door hooggeplaatste Nederlanders. De bewindsman reageerde gisteren meteen en brak opnieuw een lans voor Demmink. "Het was niks, het is niks en het wordt niks", zei hij over de affaire tegen de NOS.

Hierna raakte hij iets minder stellig. Tegen RTL, over de verklaring van Broersma: "Ik heb duiding gevraagd aan het Openbaar Ministerie en ik wacht even totdat ik die binnen heb."

Onderwijl vertelde getuige Broersma dat de observatie van de vier verdachten destijds al in de voorbereiding stokte. Het onderzoek werd 'opgeblazen', dat was bekend. Nieuw is dat toenmalig chef van het Korps Landelijke Politiediensten J. de Wijs, de verdachte hoofdofficier van het Landelijk Parket Hans Holthuis over het onderzoek zou hebben ingelicht. Oud-politieman Broersma onthulde dit, nadat hij, vergeefs, een beroep had gedaan op zijn ambtsgeheim.

Binnen twee weken wordt bekend of Joris Demmink contragetuigen wil horen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden