Het Vaticaan draait overuren. Welk nieuws heeft u gemist?

Beeld afp

Paus Benedictus XVI treedt eind februari af, maar zijn opvolger wordt pas daarna gekozen. Wie past er in de tussentijd op de zaak? En mag Benedictus eigenlijk meebeslissen over zijn opvolger? Een overzicht van de belangrijkste nieuwtjes die uit het Vaticaan druppelen.

- Bij een audiëntie - de eerste sinds hij maandag zijn aftreden bekendmaakte - gaven de ruim 8000 aanwezigen Benedictus woensdag een staande ovatie. Na twee minuten 'tikte een prelaat nadrukkelijk op de microfoon', meldt Vaticaankenner en Trouw-journalist Stijn Fens. De boodschap: het is genoeg geweest. Benedictus zei dat hij is afgetreden 'in het belang van de kerk'.

- De paus is zwak en ging de laatste maanden flink achteruit. Wat hem precies is de greep heeft is echter niet duidelijk. Het Vaticaan meldde dinsdag dat hij een pacemaker heeft en dat hij drie maanden geleden geopereerd is om de accu te laten vervangen. Geruchten over reuma en hartkloppingen zijn vooralsnog niet meer dan geruchten. Volgens het Vaticaan is hij niet ziek.

- Benedictus XVI heet als hij zich terugtrekt in een klooster weer Joseph Ratzinger. De Vaticaanse communicatieadviseur Greg Burke verwacht dat hij niet de titel 'emerituspaus' zal dragen, maar 'emeritusbisschop van Rome'. Mogelijke aanspreektitel: 'Uwe Heiligheid'. Zijn pauselijke ring wordt vernietigd.

- Het theologische document waaraan Benedictus de laatste tijd werkte, zal geen encycliek heten. Het wordt een gewone reflectie. De term 'encycliek' blijft voorbehouden aan theologische pauselijke publicaties van persoonlijke aard.

Conclaaf begint over vier weken
- Het conclaaf, de vergadering waarbij kardinalen de nieuwe paus kiezen, begint waarschijnlijk tussen 15 en 18 maart. Eerder werd al bekend dat er voor het einde van die maand witte rook uit de schoorsteen moet komen. Ratzinger heeft bij dat keuzeproces geen invloed, zegt het Vaticaan.

- Kardinaal Tarcisio Bertone, Benedictus' rechterhand, neemt zijn taken vanaf het einde van de maand waar. Wat Bertone daarna zal doen is nog onbekend. Een vertrek uit het Vaticaan is niet ondenkbaar. Hij zou met zijn autoritaire bestuursstijl veel weerstand hebben opgeroepen en zou bepaald niet populair zijn. Zonder bescherming van Benedictus is hij verloren, redeneren sommige Vaticaan-watchers.

Aftreden als nieuwe norm
- Staat de traditie dat pausen pas worden opgevolgd nadat ze zijn overleden nu op losse schroeven? Ook die vraag houdt de connaisseurs al twee dagen bezig. Het Vaticaan laat zich er niet over uit, maar op lagere kerkelijke niveau's wordt er al wel over gespeculeerd.

- Bisschop Gerard de Korte van Groningen-Leeuwarden ziet zo'n traditie van vervroegd aftreden wel zitten. 'Er is nu een modern precedent en dus kan het de volgende keren ook gebeuren', vertelt hij in de Leeuwarder Courant. 'Elke bisschop treedt af met 75 jaar, dus waarom de bisschop van Rome niet?'

- De website RomeReports nam een kijkje bij het klooster waar Benedictus na zijn aftreden gaat wonen:

Paus Benedictus XVI woensdag tijdens een audiëntie. Beeld getty
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden