Interview

'Het valt mij nog wel mee, hier in Jemen'

De Britse ambassade in de Jemenitische hoofdstad Sanaa is omgeven door tientallen 'roadblocks'. Technicus Danny reist sinds 2010 niet meer via Sanaa.
De Britse ambassade in de Jemenitische hoofdstad Sanaa is omgeven door tientallen 'roadblocks'. Technicus Danny reist sinds 2010 niet meer via Sanaa. "Ik kan me best voorstellen dat de situatie in de hoofdstad Sanaa, waar de ambassade gevestigd is, wat gevaarlijker is en dat je daar moeilijker weg komt in geval van nood."Beeld afp

De Nederlandse technicus Danny werkt in Jemen, maar maakt zich geen zorgen. "Er liggen duizend militairen in drie lagen rond de fabriek. Zolang de kogels ons nog niet om de oren vliegen, ga ik niet weg."

Het ambassadepersoneel heeft het land inmiddels verlaten wegens terreurdreiging, toch zijn er nog Nederlanders in Jemen. Onder hen technicus Danny (43, uit veiligheidsoverwegingen liever geen achternaam) uit Rotterdam.

De Nederlander werkt sinds 2009 in de gasfabriek bij de Jemenitische kustplaats Belhaf. Daar controleert en onderhoudt hij de computersystemen voor gasbedrijf Yemen LNG Company.

Afgelopen jaar vielen Al-Kaida-strijders zeker tien keer de gasleiding van het bedrijf aan, maar Danny maakt zich weinig zorgen. "Er liggen standaard duizend militairen in drie lagen rond de fabriek om ons te beschermen."

Het ministerie van buitenlandse zaken heeft Nederlanders in Jemen opgeroepen het land te verlaten. Waarom zit u daar nog?
"Ik ben hier wel de enige Nederlander, maar we zijn met zo'n honderd buitenlanders op het kamp, uit onder meer Frankrijk, Engeland, India en de VS. We hebben een eigen vliegveld, dus we kunnen zelf weg als dat nodig zou zijn. Zolang de kogels ons nog niet om de oren vliegen, ga ik niet weg."

Vindt u het vervelend dat Nederland al zijn ambassadepersoneel heeft teruggehaald?
"Ik heb geen contact met ze gehad, maar ik maak me daar niet zo druk om. Ik kan me best voorstellen dat de situatie in de hoofdstad Sanaa, waar de ambassade gevestigd is, wat gevaarlijker is en dat je daar moeilijker weg komt in geval van nood. Wij reizen al sinds 2010 niet meer via Sanaa. Het eerste jaar konden we daar gewoon de stad in en naar de markt, maar sinds kort vliegen ze ons in via Doebai."

Wat merkt u bij de fabriek van de toegenomen dreiging?
"Ik heb op het kamp nog niets gemerkt. Drones heb ik hier ook niet zien vliegen. Het afgelopen jaar is onze gasleiding wel tien keer opgeblazen door Al-Kaida. Die pijpleiding is 320 kilometer lang en loopt van Marib, waar het gas met olie uit de grond komt, naar Belhaf waar het wordt schoongemaakt en verscheept. Het opblazen van zo'n buis is trouwens vooral gevaarlijk voor degene die het doet. Niet voor ons."

De Jemenitische regering zegt dat Al-Kaida buitenlanders zou willen kidnappen. Bent u niet bezorgd?
"Het risico om ontvoerd te worden bestaat hier altijd. Maar wij reizen niet door het land. Om het kamp staat een dubbel hekwerk, op het terrein liggen 'roadblocks' en er zijn dubbele poorten om binnen te komen. We hebben zelfs tanks en ander wapentuig. Ze zeggen dat dat ons tijd genoeg geeft om te vluchten als het echt gevaarlijk wordt. Maar misschien is de dreiging wel groter dan wij denken en hebben wij een vals gevoel van veiligheid."

Wordt u door het bedrijf geïnformeerd over de veiligheidssituatie?
"Gistermiddag zijn we voor het eerst ingelicht. Volgens het bedrijf is er niets meer of minder aan de hand dan twee maanden geleden. Er zijn geen pogingen geweest om het kamp aan te vallen. Familie dienen we zelf gerust te stellen. Ik heb een vrouw en drie kinderen. Mijn vrouw moet familie en vrienden nu dus steeds uitleggen dat er niet veel aan de hand is."

Tot wanneer blijft u in Jemen?
"Ik ben hier ruim de helft van het jaar. We werken hier vier weken op, vier weken af. Maandag word ik weer naar Doebai gevlogen en van daaruit ga ik met een lijnvlucht naar huis. Ik ga ervan uit dat ik in september gewoon weer terugga."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden