Het vakantieboek als een fraai vormgegeven spiekbriefje voor ouders om kinderen bezig te houden.

Kinderen bezighouden op weg naar de vakantiebestemming is vaak lastig. De Gids doet enkele suggesties voor vakantie-doe-boeken, als spiekbriefje voor ouders. Maar ook voor de ouders zijn er speciale, prachtige doe-boeken.

Het is een bekend verschijnsel: doodmoe na een jaar hard werken breekt eindelijk de vakantie aan. De kinderen barsten daarentegen van de energie. Waarom regent het? Gaan we een spelletje doen? Wat is dat voor een vlinder? Maar ouders kunnen geen pap meer zeggen.

Uitgeverij Christofoor komt met een oplossing in de vorm van het ultieme spiekbriefje voor ouders. Het heet nogal saai ’Vakantieboek’, maar onderscheidt zich van de stapel doe-boeken voor kinderen. Prachtig uitgegeven en vol informatie waarmee ouders het met weinig moeite snel leuk kunnen maken. Dus niet de drie voor de hand liggende spelletjes voor onderweg maar bladzijden vol.

Het maken van het boek was een droom van Tom Rosenberg, de vorige directeur van de uitgeverij. Hij is er tien jaar mee bezig geweest, vertelt zijn opvolger Jaap Verheij. ,,Hij wilde een boek op de markt brengen dat ouders helpt de vakantie met hun kinderen meer inhoud te geven. Je gaat naar een warm land en eindelijk is er dan tijd om naar de sterren te kijken. Maar ouders weten dan ook vaak niet wat waar aan de hemel staat. Dit boek wil ouders inspireren dingen te ondernemen met hun kinderen. Het geeft handreikingen, want veel ouders hebben zelf ook maar weinig buiten gespeeld en deze dingen geleerd van hún ouders. In het ’maak’-gedeelte wordt bijvoorbeeld gewerkt met natuurlijke materialen. Dat zijn we helemaal niet meer gewend.’’

De onderwerpen liggen voor de hand. Weerman Reinier van den Berg schreef een uitgebreid hoofdstuk over het weer. Er zijn hoofdstukken over hoe je je kunt oriënteren in steden en bergen. Over wat je kunt doen als het regent en veel over de natuur. En wat je niet moet doen, want de bedenker zag dat veel ouders dingen met hun kinderen ondernemen waar ze nog niet aan toe zijn. Het boek maakt daarom ook gebruik van leeftijdslogo’s.

Het werk is onderdeel van de serie pedagogische boeken van de uitgever. Het is een dus een soort vakantieopvoedboek? Verheij: ,, Eigenlijk wel. Ik vind de wereld van kinderen tegenwoordig zo beperkt. Veel dingen waren vroeger heel natuurlijk om met kinderen te doen, samen te ontdekken. Dit boek is gemaakt om daar iets van te bewaren. Want als je het zelf niet meer hebt geleerd, sta je met lege handen. Kinderen nemen vaak een spelcomputer mee op vakantie. Niets mis mee, maar er is wel meer. Ik geloof dat de verbinding met de werkelijkheid wordt doorbroken als je zo lang met de computer speelt. Wonderlijke dingen als sterren vallen sommige kinderen niet eens meer op. Natuurlijk zijn computerspelletjes een belangrijk onderdeel van de leefwereld van kinderen geworden, maar het vermaak ligt tegenwoordig dichtbij, is verleidelijk en de drang om naar buiten te gaan en iets te doen met wat er daar te vinden is, ebt weg. Daar wilden we iets tegen doen.’’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden