‘Het Uruguayaanse team is een voorbeeld voor de jongeren’

Analis, Alejandro en Beatriz (vlnr) juichen vanavond voor Uruguay. (FOTO MAARTJE GEELS) Beeld
Analis, Alejandro en Beatriz (vlnr) juichen vanavond voor Uruguay. (FOTO MAARTJE GEELS)

In Uruguay draait nu alles om voetbal. En dus ook bij de Uruguayanen in Nederland. „Wij hadden nooit verwacht dat we de beste van Zuid-Amerika zouden worden, laat staan dat we bij de beste vier teams van de wereld zouden horen.

Sophie Kuitems

Vanavond ontvangt hij met zijn vrouw Analis Nusspaumer in hun etagewoning in Amsterdam zo’n vijftien Uruguayaanse vrienden. Dan moet alles kloppen. De vrienden die er bij de eerste wedstrijd waren, moeten er vandaag ook zijn. De vlag moet uit het raam hangen en een voetbalshirt van de Uruguayaanse ’kampioenen’ hangt met punaises aan de huiskamerdeur. Dat brengt geluk. „Bijgeloof”, lacht Carbajal.

Latin-zangeres Beatriz Aguiar zal ook komen kijken. Sinds 1989 woont ze in Nederland en ze vindt het geweldig. Aguiar gaat regelmatig terug naar haar geboortegrond. Haar hele familie woont daar nog.

Via internet heeft ze contact met andere Uruguayaanse voetbalfans. „Als de voetballers winnen, is het fantastisch. Maar we zijn allemaal nu al zo trots en tevreden. Het team is echt een voorbeeld voor de jongere generatie.”

Er wonen ruim duizend Uruguayanen in Nederland. Het land zelf heeft 3,6 miljoen inwoners. Volgens Carbajal lijkt Uruguay op Nederland. „We hebben ook zwart-witte koeien. We hebben eigenlijk geen bergen, alleen lage heuvels. En we hebben een grote zuivelindustrie.”

Ook in de voetbalgekte zien Carbajal, Nusspaumer en Aguiar overeenkomsten. Maar de polonaise zullen ze niet dansen als er gescoord wordt. Dan wordt met trommels de candombe gespeeld. Of Uruguay zal winnen, durven ze niet te zeggen. „Het is nu een kwestie van geluk.”

Trots somt Carbajal de lijst op met voetbalevenementen die het Uruguayaanse elftal al heeft gewonnen. „En Uruguay is al twee keer wereldkampioen geweest, maar dat was wel lang geleden.’’

Als Uruguay niet zo ver was gekomen, hadden de inwoners van het kleine land in Zuid-Amerika gewild dat Nederland de beker zou winnen. „Uruguayanen hebben een band met Nederland, we hebben veel sympathie voor het Hollandse team. Het is voor beide elftallen ook jammer dat Suárez niet meedoet”, vindt Aguiar. „Of we winnen of verliezen, het wordt sowieso een groot feest.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden