Het ultieme kerstcadeau kwam weer niet: de verblijfsvergunning

Ze woont veertien jaar in Nederland, twee aanvragen voor het Kinderpardon zijn afgewezen. Toch houdt Buyna Delger hoop. Ze kan zich niet voorstellen dat ze uit Nederland weg moet.

MARIJKE DE VRIES

Pompoenquiche en garnalensalade stonden dit jaar op het zelfgekookte kerstmenu van hbo-studente Buyna Delger (20). Voor de veertiende keer brachten zij en haar moeder de feestdagen in Nederland door. Maar het ultieme kerstcadeau bleef uit: het is nog steeds onzeker of ze in Nederland mogen blijven.

Buyna had begin vorig jaar goede hoop dat ze onder het Kinderpardon zou vallen, de regeling die staatssecretaris Teeven trof voor 'gewortelde' asielkinderen, die al jaren in Nederland zijn, maar geen verblijfsvergunning hebben. Buyna vluchtte op zesjarige leeftijd met haar moeder uit Mongolië. Haar moeder had destijds een hoge functie in de regering. Maar Buyna's beroep op het Kinderpardon werd afgelopen voorjaar tot twee keer toe afgewezen.

Ze zouden tijdens hun verblijf in Nederland 'buiten beeld' geweest, aldus de IND. Volgens Buyna en haar moeder is dat onzin. Hun woonadres was bij iedereen bekend, vertelde ze eerder in Trouw. "Ik kan me gewoon niet voorstellen dat ik weg moet", zei ze toen. "Het moet goed komen."

Die hoop heeft ze nog steeds, vertelt Buyna op de drempel naar 2015. Want ondanks alle onzekerheid waren er ook lichtpuntjes in 2014. Zo oordeelde de rechter in september dat de IND nog niet alles in hun zaak goed heeft uitgezocht. Voorlopig mogen Buyna en haar moeder in Nederland het antwoord van de dienst afwachten.

Bovendien heeft ze sinds november een W2-document. Dat is een soort van identiteitskaart, waarmee ze zich kan legitimeren. "Een klein pluspuntje", noemt ze het. De afgelopen jaren leerde de studente van de Hanze Hogeschool in Groningen altijd haar fietsverlichting in orde te hebben als ze in het donker over straat ging, zodat ze er bij een politiecontrole niet uitgepikt zou worden. Geen prettig gevoel.

In augustus verhuisden Buyna en haar moeder naar Groningen, waar Buyna studeert. Ze zit in het tweede jaar van de opleiding international business and languages en is er 'super druk' mee. "Ik doe mijn best, ondanks alles."

Ze kan haar gedachten redelijk verzetten, zegt ze. De steun van vrienden en anderen in haar omgeving helpt. En ook bij haar opleiding is er extra aandacht. "Ze praten veel met me. Ook bieden ze studieruimte, zodat ik rustig kan leren." Bestuursvoorzitter Henk Pijlman noemde de afwijzing van Buyna voor het kinderpardon eerder 'inhumaan'. De hogeschool hielp zelfs bij het vinden van een woning in Groningen.

En ook haar moeder gaat tegenwoordig naar school. Met een beurs van het UAF, stichting voor vluchteling-studenten, is ze aan dezelfde studie als haar dochter begonnen. "Ze is helemaal happy", lacht Buyna. "Ze heeft in Mongolië gestudeerd en ze kan niet goed stil zitten."

Eerste Kerstdag vierden ze met de nieuwe klasgenoten van haar moeder. Tweede Kerstdag stond Buyna met vrienden in de keuken. En ook de jaarwisseling werd met vrienden gevierd. "We houden van gezelligheid. We leven een normaal leven. Maar iedere brief op de deurmat zorgt wel weer voor stress."

Buyna hoopt daarom dat het nieuwe jaar eindelijk meer duidelijkheid brengt. Ook vanwege haar studieplannen. Volgend jaar moet ze eigenlijk voor een stage of studieverblijf naar het buitenland. Ze zou graag naar Spanje gaan, en misschien later zelfs naar Azië. "Mijn droom is om naar het buitenland te gaan. Ik hoop later bij een internationaal bedrijf aan de slag te kunnen, zodat ik veel kan reizen en verschillende culturen kan ontdekken."

En als het dit jaar niet lukt? "Ik weet het niet. Maar ik geef het nog niet op. Ik blijf positief."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden