Het ultieme kerstcadeau bleef uit: de verblijfsvergunning

De 20-jarige Buyna Delger hoopte onder de regeling van het Kinderpardon te vallen, maar haar aanvraag werd twee keer afgewezen. Beeld Reyer Boxum
De 20-jarige Buyna Delger hoopte onder de regeling van het Kinderpardon te vallen, maar haar aanvraag werd twee keer afgewezen.Beeld Reyer Boxum

Ze woont veertien jaar in Nederland, twee aanvragen voor het Kinderpardon zijn afgewezen. Toch houdt Buyna Delger hoop. Ze kan zich niet voorstellen dat ze uit Nederland weg moet.

Marijke de Vries

Pompoenquiche en garnalensalade stonden dit jaar op het zelfgekookte kerstmenu van hbo-studente Buyna Delger (20). Voor de veertiende keer brachten zij en haar moeder de feestdagen in Nederland door. Maar het ultieme kerstcadeau bleef uit: het is nog steeds onzeker of ze in Nederland mogen blijven.

Buyna had begin vorig jaar goede hoop dat ze onder het Kinderpardon zou vallen, de regeling die staatssecretaris Teeven trof voor 'gewortelde' asielkinderen, die al jaren in Nederland zijn, maar geen verblijfsvergunning hebben. Buyna vluchtte op zesjarige leeftijd met haar moeder uit Mongolië. Haar moeder had destijds een hoge functie in de regering. Maar Buyna's beroep op het Kinderpardon werd afgelopen voorjaar tot twee keer toe afgewezen.

Buiten beeld
Ze zouden tijdens hun verblijf in Nederland 'buiten beeld' geweest, aldus de IND. Volgens Buyna en haar moeder is dat onzin. Hun woonadres was bij iedereen bekend, vertelde ze eerder in Trouw. "Ik kan me gewoon niet voorstellen dat ik weg moet", zei ze toen. "Het moet goed komen."

Die hoop heeft ze nog steeds, vertelt Buyna op de drempel naar 2015. Want ondanks alle onzekerheid waren er ook lichtpuntjes in 2014. Zo oordeelde de rechter in september dat de IND nog niet alles in hun zaak goed heeft uitgezocht. Voorlopig mogen Buyna en haar moeder in Nederland het antwoord van de dienst afwachten.

Bovendien heeft ze sinds november een W2-document. Dat is een soort van identiteitskaart, waarmee ze zich kan legitimeren. "Een klein pluspuntje", noemt ze het. De afgelopen jaren leerde de studente van de Hanze Hogeschool in Groningen altijd haar fietsverlichting in orde te hebben als ze in het donker over straat ging, zodat ze er bij een politiecontrole niet uitgepikt zou worden. Geen prettig gevoel.

Trouw-abonnees kunnen de reportage lezen in de weekendkrant. Heeft u geen abonnement, maar wil u toch het hele artikel lezen over Buyna's strijd om een verblijfsvergunning?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden