het uitzendbureau

Sinds het verkiezingscongres in november waren de kansen voor David Pinto (1942) op het lijsttrekkerschap van Leefbaar Nederland verkeken. De bijzonder hoogleraar interculturele communicatie legde het af tegen socioloog Pim Fortuyn, die met bijna 90 procent van de stemmen werd gekozen.

Maar dit weekeinde gloorde er nieuwe hoop voor Pinto. Hij was tweede, en wat is er logischer als de nummer een wegvalt? Juist, dat nummer twee doorschuift! Lang niet iedereen in Leefbaar Nederland vindt hem de natuurlijke opvolger, maar daar laat Pinto zich niet door uit het veld slaan. Hij vindt zijn eigen redenering voor 100 procent sluitend.

De schoenmakerszoon Pinto groeide op in een joods gezin in Marokko. Daar droomde hij dat hij ooit minister zou worden: 'In Marokko is de droom van ieder jongetje om later minister te worden. Want dan heb je macht.' Politieke interesse kreeg hij in Israël, waar hij een aantal jaren woonde en zijn Nederlandse vrouw ontmoette.

In Nederland maakte hij een ware politieke zwerftocht -net als Fortuyn, zeg maar. Het CDA viel bij Pinto af, omdat hij daarvoor naar eigen zeggen te joods is. GroenLinks wilde hij ook niet, daarvoor is hij niet links genoeg. Maar van vrijwel alle resterende partijen was hij lid: van de PvdA, van D66. Bij de VVD schopte hij het nog het verst. Daar werd de man die faam maakte met de stelling dat Nederland moest ophouden met het doodknuffelen van minderheden, adviseur van Bolkestein. Maar hij vertrok ook daar, na ruzie over het vreemdelingenstandpunt.

Bij Leefbaar Nederland vond hij een nieuw politiek onderdak. In de strijd om de macht stond hij tegenover Fortuyn waar het ging om asielzoekers: hij is wel voor een strikt toelatingsbeleid, maar de grens bij tienduizend leggen leek hem onmogelijk. 'Politiek bedrijven vereist dat je je soms inhoudt', weet de man die rond zijn zestigste is begonnen aan zijn vierde politieke leven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden